Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Орбан: ЕС ще стигне до споразумение относно бюджета

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спорът относно фонда за възстановяване и бюджета на Европейския съюз за 2021-2027 г. в крайна сметка ще бъде разрешен, заяви в петък министър-председателят на Унгария в петък, след като по-рано тази седмица управляващите във Варшава заявиха, че Полша има право да поиска "нов компромис" по сделката.

Националистическите правителства на Унгария и Полша отказаха да подкрепят финансовия план на блока, въпреки че са бенефициенти по него, тъй като отпусканите средства зависят от спазването на върховенството на закона.

"Разговорите трябва да продължат и в крайна сметка ще постигнем споразумение, така обикновено протича това", заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред държавното радио, съобщава Ройтерс.

Той отбеляза, че "може да има няколко варианта за излизането от задънената улица, които са приемливи за Унгария и Полша, където да решават правните аспекти, а не политическото мнозинство". Орбан обаче отказа да даде повече подробности.

Полското и унгарското вето вероятно ще забави стотици милиарди евро във фондовете на ЕС в момент, когато 27-членният блок се бори с втора вълна на коронавирус, като европейската икономика вероятно ще се сви през последните три месеца на годината, оказвайки се в т.нар. "двойна рецесия" (W-образно икономическо развитие).

Двете държави са разследвани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации и рискуват да загубят достъп до десетки милиарди евро от европейските фондове, ако се приложи изискването за спазване на върховенството на закона.

Кшищоф Щерски, шеф на кабинета на полския президент, заяви, че страната му има право в рамките на европейската политика да откаже да се съгласи с "това, което не е наред".

"Имаме правото да търсим и да изискваме нов компромис," каза той пред обществената телевизия TVP Info.

Междувременно Виктор Орбан, чието правителство емитира еврооблигации по-рано този месец, заяви, че независимо от текущите политически дебати относно еврофондовете, "всички проекти за развитие, които Унгария планира за следващите 10 години, ще бъдат изпълнени".

Икономиката на Унгария - която до голяма степен зависи от еврофондовете - е в по-дълбока от очакваното рецесия заради коронавирусната пандемия, като също така се очаква и възстановяването през следващата година да бъде по-бавно от предварителни прогнози, според анализатори и прогноза на самото унгарско правителство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!