Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четири поредни нощи на Мечтателя на Достоевски в 60 минути

Повестта „Бели нощи“ е едно от сравнително ранните произведения на Достоевски. Публикувана е през 1848. По това време Достоевски е на двадесет и седем години и след успеха на „Бедни хора“ и критиките към други негови разкази и повести вече е известен млад автор.

Ако хвърлим едно око на тогавашните критики за „Бели нощи“ – те определено са благосклонни. Поетичната атмосфера, изящната словесност, нравствената чистота на героите правят впечатление на съвременниците на Достоевски. И те се съгласяват, че наистина съществува такава порода хора, какъвто е главният герой Мечтателя, които от самота, гордост и скука са в състояние да се привържат болезнено към въздушните замъци, които са си построили с цялата си доброта, ум, прозорливост, скромност и непретенциозност.

В „Бели нощи“ (премиера: 18 декември 2016 г.) на Георги Михалков и Иван Драголов водещите актьорски гласове на Васил Дуев и Ангелина Славова ще ви омагьосат тотално. Не се съпротивлявайте на чара и дълбочината на едно от най-силните творения на Радиотеатъра през последните години.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от