Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пилотен проект на Amazon качва търговията на фондови борси в облака на онлайн гиганта

Пилотен проект на онлайн гиганта Amazon и две фондови борси показва как преместването на търговия с акции от скъпи физически сървъри към т.нар. "облачни изчисления" (в облак) може да спести пари и да намали потенциала за прекъсвания, заявиха в петък компаниите, участващи в проекта, цитирани от Ройтерс.

Сингапурската борса SGX, базираната в Лондон Aquis Exchange и Amazon Web Services заявиха, че са заели да докажат концепцията, която да покаже, че търговията с акции "в облака" може да бъде достатъчно бърза и надеждна.

"Доказано е, че това е технически възможно", посочи Адриан Ип, директор в технологичното подразделение на Aquis Exchange.

Борсите, използващи облака за осъществяване на търговия, до момента са ограничени по размер или ниша, като например търговия с криптовалути, отбеляза той.

Според него преминаването на Amazon към "мултикаст" или възможността за изпращане чрез облака на данни до много страни едновременно, което е ключово изискване за всяка една борса, представлява истински пробив.

Въпреки че борсите харчат милиони долари за резервни физически сървъри, през тази година имаше прекъсвания на търговията в Япония, Австралия и на борсата Euronext в Европа, като те бяха подложени на внимателен контрол от страна на регулаторите.

Облачният обмен може да бъде по-издръжлив от това да се разчита на физическа инфраструктура, разположена в различни региони, отбеляза Адриан Ип.

Вицепрезидент на Amazon Web Services Маюми Хирамацу пък заяви, че пилотният проект е показал пътя за освобождаване на клиентите от поддържане на наследствена локална инфраструктура.

Борсите Aquis и SGX търсят как да развият в бъдеще техния пилотен проект с Amazon, който според тях може да доведе до икономии в размер до 90%.

"Ще разгледаме как това може да се осъществи в световен мащаб. Ще вземем обмислен и премерен подход и ще обсъдим с регулаторите и нашите членове", каза Адрина Ип.

Това се случва в момент, когато регулаторните органи в световен мащаб гледат вече по-сериозно на това, как финансовите фирми все повече разчитат на доставчици на облачни услуги като Amazon, Google и Microsoft за техни ключови услуги.

Европейският съюз се стреми да бъде първият, който да въведе нови закони за регулиране на подобно използване на облака, напомня Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна