Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Влошаване на европейските потребителски нагласи през ноември

Потребителското доверие в еврозоната и в рамките на целия Европейски съюз се влоши през ноември, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Влошаването е факт на фона на втората вълна от коронавирусни инфекции на стария континент и подновеното въвеждане на редица строги противоепидемични мерки във всички европейски държави.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната се понижи през ноември в 2,1 пункта до -17,6 пункта след понижение с 1,6 пункта през октомври и след като през предходните пет месеца отскочи рязко от априлското дъно на ниво от -22,7 пункта (най-ниското ниво от март 2009 година).

Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за още по-голям спад на индекса до -18,0 пункта.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз също се понижи през ноември с 2,1 пункта до -18,7 пункта.

И двата индекса, определяни от ЕК, обаче остават далеч под техните осредни дългосрочни нива съответно от -11,2 пункта за еврозоната и от -10,6 пункта за ЕС, след като през април те доближиха рекордните дъна от Голяма рецесия през 2009 г., посочва Европейската комисия.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 27-и ноември, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през единадесетия месец на годината.

Индекси на потребителско доверие в ЕС и в еврозонатаНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Ден без покупки

публикувано на 27.11.20 в 11:51