Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън е явен фаворит на Джо Байдън за следващ финансов министър на САЩ

Уолстрийт реагира позитивно на информацията за очакваната номинация на Йелън

Джанет Йелън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън изглежда е фаворит за ролята на секретар на Министерството на финансите в администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън, съобщи телевизия Fox Business, позовавайки се на неназован съветник от Уолстрийт на Байдън.

Г-жа Йелън е изпреварила другата предполагаема номинация в лицето на Лейл Брейнард, която е член на Управителния съвет на Фед, както и тази на бившия заместник-председател на Фед Роджър Фъргюсън. Според информацията на Fox Business сега Джанет Йелън изглежда фаворит за поста на финансов министър заради предполагаемото предпочитание на банките за нейното назначение, добрите й отношения с прогресивното крило на Демократическата партия и информациите, че нейният избор може да бъде потвърден с лекота от Сената, който е доминиран от републиканците.

В същото време над г-жа Лейл Брейнард се гледа като на човек, който би могъл в бъдеще да наследи на поста настоящия председател на Фед Джером Пауъл и администрацията на Байдън вероятно ще я запаси в управленското тяло на Фед главно поради тази причина, обясни източникът на американската телевизия.

С избора на Джанет Йелън за финансов министър на САЩ ще бъде преодоляна 231-годишната бариера между половете и ще бъде поставен опитен икономист и експерт по пазара на труда, натоварен да изведе страната от най-сериозния икономически спад след Голямата депресия.

Този ход, потвърден пред Ройтерс от демократични съветници в кампанията на Байдън, ще измести фокуса на Министерството на финансите към прогресивни усилия за справяне с нарастващото икономическо неравенство и борба с измененията на климата и далеч от предпандемичния акцент на администрацията на Тръмп върху намаляването на данъците и облекчаването на финансовите регулации.

Макар и непотвърдена, новината за избора на Джанет Йелън за следващ финансов министър допринесе за солиден ръст на пазарите на акции на Уолстрийт в края на търговията в понеделник

Индексът DJIA затвори с повишение от 328 пункта (с 1,12%), широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,56%, а Nasdaq Composite нарасна с 0,21%, след като през голяма част от сесията на Уолстрийт търговията беше дост колеблива и предпазлива въпреки много силно проучване за бизнес активност в САЩ през ноември и поредни позитивни новини около Covid ваксините.

74-годишната Йелън носи на Байдън десетилетия опит в икономическата политика и е уважавана от Конгреса, международните финансови представители, прогресивните и бизнес интереси. Тя призова за "отваряне на кранчето" на фискалните разходи, за да се съживи икономика, разтърсена от коронавирусната пандемия, и ще бъде първият човек, който през живота си да е оглавявал Министерството на финансите, Федералния резерв и Съвета на икономическите съветници на Белия дом.

Постът обаче ще представи множество нови предизвикателства пред Джанет Йелън, чийто опит в разработването на политики през последните 20 години се концентрира до голяма степен върху паричната, а не върху фискалната политика. От друга страна, това означава много по-голяма политическа роля от тази, която тя изигра по време на дългата си кариера във Фед, институция, която продължава да полага големи усилия, за да се дистанцира от двупартийната политика.

На този етап говорител на преходния екип на Джо Байдън отказа коментар, като самата Джанет Йелън също отказа коментар, след като беше намерена по телефона от представител на Ройтерс.

Йелън влезе в историята през 2014 г., когато стана първата жена, която председателстваше Федералния резерв, след като в продължение на десетилетие беше президент на Фед в Сан Франциско и гуверньор във Фед. Републиканският президент Доналд Тръмп отказа да поднови нейния мандат и през 2018г. я замени с настоящия председател на Фед Джером Пауъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна