Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Влошаване на германските бизнес нагласи за втори пореден месец

Германските бизнес нагласи се влошиха през ноември за втори пореден месец, което предполага, че водещата европейска икономика ще се свие през последното тримесечие на годината с оглед на въведения частичен локдаун в страната, за да се ограничи втората вълна на коронавирусната пандемия.

Това показват резултатите от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo, засилвайки опасенията относно възстановяването на германската икономика от масивния шок, провокиран от първата вълна на пандемията през пролетта.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през ноември до 90,7 пункта от 92,5 пункта през октомври. Това представлява второто поредно влошаване на индекса след пет поредни месеца на растеж, след като през април индексът се срина до 74,3 пункта, отбелязвайки рекорден месечен спад и най-ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 година.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи до 90,0 от 90,4 пункта, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи доста по-рязко до 91,5 от 94,7 пункта месец по-рано, което е знак за влошаване на песимизма по време на втората вълна на пандемия от Covid-19.

"Повишава се бизнес несигурността, като втората вълна на коронавируса прекъсна икономическото възстановяване на Германия", заяви президентът на института Ifo Клеменс Фуест.

Проучването предполага, че икономиката вероятно ще се свие през последното тримесечие, каза пред Ройтерс икономистът на Ifo Клаус Волрабе.

Ресторанти, барове, хотели и места за забавление са затворени от 2 ноември заради нов частичен локдаун в страната, но магазините и училищата остават отворени. Очаква се канцлерът Ангела Меркел и регионалните премиери да удължат противоепидемичните мерки до 20 декември по време на тяхна среща в сряда.

Продължава да бележи подобрение единствено бизнес климат индекса в промишлеността (до +3,5 от +1,5 пункта), но при силен спад в сферата на услугите (до -3,1 от +3,8 пункта), излизайки на отрицателна територия за пръв път от юни. Съответният индекс в сферата на търговията също бележи солиден спад през ноември (до -4,0 от -0,2 пункта) и по-слабо понижение в строителството (до -0,1 от +0,3 пункта).

Според института Ifo се очаква слабо свиване на БВП на Германия през последното тримесечие на годината, след като през третото тримесечие нарасна с 8,5%, заличавайки голям час от рекордния спад с 9,8% през второто тримесечие, породен от първия локдаун в страната през пролетта заради първата коронавирусна вълна.

Данните на Ifo са аналогични на оповестените в понеделник предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за бизнес активността в частния сектор на Германия и на цялата еврозоната. Промишленият PMI индекс на Германия също отчете стабилно поведение през ноември, но индексът PMI  в сферата на услугите отбеляза рязко понижение на негативна територия.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.