Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазвайки традицията на Белия дом в навечерието на Деня на благодарността

Тръмп спаси от празничната трапеза Корн и Коб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп спази традицията преди Деня на благодарността, като помилва две пуйки, които щяха да станат част на празничната трапеза на Белия дом, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Националната федерация на производителите на пуйки представи на Белия дом две пернати - Корн и Коб, и Тръмп реши, че те няма да бъдат пожертвани в името на празника. Корн дори бе обявен за Национална пуйка на тазгодишния Ден на благодарността, който американците отбелязват утре. Двете пернати сега ще се оттеглят да живеят в новия си дом в пределите на кампуса на щатския университет на Айова.

Президентът спази традицията, като произнесе реч по време на церемонията за помилване на пуйките, но в нея липсваха традиционните за събитието шеговити коментари. Вместо това Тръмп спомена за ваксините срещу Covid-19, които в скоро време ще получат одобрението на регулаторните органи на САЩ.

"Изразяваме благодарности за ваксините и методите на лечение, които скоро ще сложат край на пандемията", заяви Тръмп.

По време на събитието, състояло се в Розовата градина само няколко часа, след като Джо Байдън обяви екипа си за национална сигурност, Тръмп подчерта: "Америка на първо място - защо трябва да се отказваме от това". Но не пожела да остави журналистите да му задават въпроси.

Миналата година Тръмп използва церемонията, за да се шегува с процедурата за импийчмънт срещу него. А през 2018 г. предложи едната от двете помилвани пуйки да се кандидатира на изборите.

Традицията да се пращат пуйки, предназначени за трапезата на Белия дом, в различни ферми се наложи по време на президента Роналд Рейгън.

Но президентът Джордж Буш въведе годишната церемония за помилване на пуйките през 1989 г. Тогава той пощади 23-килограмово пернато на фона на протест на активисти в защита на птицата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна