Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загадъчен метален монолит е открит в Юта

4
Гладкият монолит е открит в щата Юта.
Снимка: БТА

В едно от най-отдалечените места на американския щат Юта, сред червените скали на пустинята, напомняща за марсиански пейзаж, се крие загадка - блестящ метален монолит, предаде БТА. Блестящият обект напомня за монолита от филма „2001: Космическа одисея“ на Стенли Кубрик. 

Гладката висока структура е открита по време на проучване с хеликоптер на дебелороги овни в югоизточната част на Юта.

Екипът от щатския Департамент за обществена безопасност и Отдела за диви животни е забелязал блестящия обект от въздуха на 18 ноември и по време на почивката си е кацнал на мястото, за да го провери.

Членовете на екипа са установили, че тристранният обект от неръждаема стомана е висок колкото двама мъже. Не са открити улики кой или защо го е „посадил“ в земята сред вълнообразните червени скали.

„Това нещо не е от друг свят“, казва лейтенант Ник Стрийт от Департамента за обществената безопасност.

Видно е обаче, че са били необходими планиране и работа за издигането на монолита и вграждането му в скалата. От екипа допускат, че става въпрос за арт инсталация.

Точното местоположение на монолита е толкова отдалечено, че служителите не го разкриват публично заради опасения, че хората могат за се изгубят в опит да го намерят и ще се наложи да бъдат спасявани.

На мястото, на което се намира на лъскавия триъгълен стълб, който излиза на около 3,5 метра от червените скали, е незаконно е да се поставят предмети на изкуството без разрешение.

Служители от Бюрото по управление на земите разследват от колко време загадъчният монолит е там, кой може да го е създал и дали да бъде отстранен.

Теории за обекта

Мистериозният обелиск разпали въображението на наблюдатели на НЛО, теоретици на конспирацията и фенове на Стенли Кубрик по целия свят, посочва АФП, предаде БГНЕС.

Новината за откритието бързо стана вирусна онлайн, като мнозина отбелязаха сходството на обекта със странните извънземни монолити, предизвикали огромни скокове в човешкия прогрес в класическия научно-фантастичен филм на Кубрик „2001: Космическа одисея“.

Други отбелязаха откритието му като знаково през бурната година, в която светът беше обхванат от пандемията Covid-19, и оптимистично спекулираха, че може да има изцяло различна функция.

„Това е бутон за „изтриване“ на 2020 г. Може ли някой да го натисне бързо?“ пошегува се потребител на Инстаграм. „Отблизо се чете: „Covid ваксина вътре“, пише друг.

Въпреки че служителите отказват да разкрият местоположението на обекта от страх, че орди любопитни туристи ще се стекат в отдалечената пустиня, потребител на Редит каза, че са успели да локализират обелиска посредством околните скални образувания.

Споделяйки местоположението в Google Earth - където може да се види малка конструкция, на около шест мили от най-близкия път - потребителят каза, че структурата е заснета за първи път от Google през 2016 г.

Брет Хъчингс, пилотът, който случайно е прелетял над обелиска, предположи, че той е бил заровен от „някакъв художник от новата вълна“.

Творба на МакКракън?

Някои наблюдатели виждат прилика на обекта с авангардното изкуство на Джон МакКракън, американски художник, живял известно време в близкото Ню Мексико и починал през 2011 г. Във вторник говорител на неговия представител Дейвид Цвирнер каза, че това не е една от творбите на МакКракън, а вероятно на негов колега художник, отдаващ почит на твореца. Но по-късно през деня Цвирнер направи още едно изявление, в което предположи, че обектът наистина е от МакКракън, което означава, че е лежал неоткрит в пустинята близо десетилетие.

„Галерията е разделена по този въпрос“, каза Цвирнер. „Вярвам, че това определено е от Джон“. Той добави: „Кой би могъл да предположи, че 2020 г. има още една изненада за нас. Точно когато си помислихме, че сме видели всичко. Да отидем да го видим“.

Каквато и да е истината, Хъчингс призна, че става дума „за най-странното нещо, което е срещал, през всичките години на полети“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна