Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Френската икономика ще нарасне с 6% през 2021 г.

Държавата ще изхарчи 1,6 млрд. евро месечно в подкрепа на бизнеса

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер потвърди в сряда неотдавнашното си изявление, че очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 6% през 2021 г. на фона на продължаващата икономическа криза, причинена от пандемията Covid-19.

Той също така изрази подкрепата си за отваряне на магазините през всяка неделя до Коледа, или общо 4 недели, за да могат да наваксат изгубеното. Това е в съответствие с обявеното ден по-рано от президента Еманюел Макрон известно разхлабване на строгите ограничителни мерки, целящи да се предотврати по-нататъшното разпространение на коронавирус.

Пред радио France Inter Брюно льо Мер отбеляза, че обезщетенията за затворените заради пандемията предприятия ще струва 1,6 милиарда евро месечно.

Досега единствените компании, които са принудени да затворят и които разполагат с по-малко от 50 служители, имаха право да получат финансова помощ от държавата. Според Льо Мер обаче това е на път да се промени, така че да обхване всички предприятия, които са засегнати от настоящия локдаун, независимо от техния размер,

Снощи френското правителство посочи, че компаниите, включително ресторантите, ще могат да избират между месечна необлагаема помощ до 10 000 евро или обезщетение от 20 процента от месечния им оборот през същия период на миналата година, но сумата да не надвишава 100 000 евро.

Този механизъм ще засегне 200 000 компании и ще струва 1,6 милиарда евро месечно на държавата, уточни Льо Мер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени