Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А защо локдаун за спорта?

Снимка: benefitsystems.bg

Не е вярно твърдението на министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов, че фитнес залите са едни от най-опасните места, където можем да се заразим от Covid-19. Това заяви за Радио Шумен заслужилият майстор на спорта Мартин Русанов, собственик на спортни зали в три града от Североизтока.

„Най-новите изследвания за разпространение на коронавируса показват, че фитнес центровете са най-слабо заразните публични места. Много по-опасни са магазините, дори да се спазва дистанция“, каза Русанов.

„Дори да има един положителен клиент, той бързо заразява останалите в затворени помещения. Даже ако са предприети противоепидемичните мерки. Подобна е ситуацията във фитнеса, защото въпреки известното разстояние, ние сме на закрито, имаме висока физическа активност и излъчваме много голямо количество вируси“. Така главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев оправда днес решението да се затворят фитнес залите у нас след петък.

„Ако хората, които вземаха важните решения, спортуваха повече и усещаха плюса от тренировките, нямаше да се изказват по този начин и нямаше да са с наднормени килограми. Здравните власти трябваше да използват спорта като превенция срещу Covid-19, а не да го забраняват“, обясни Мартин Русанов.

„Общуваме непрекъснато с колеги, аз съм съучредител на Българската федерация по културизъм, фитнес и уелнес и не сме установили нито един клиент, който е бил заразен. Нямам и служители, които да са боледували“, каза още заслужилият майстор на спорта.

„Не трябваше да се стига до кардиналното решение за затваряне на фитнес залите“, твърди още Мартин Русанов. „Можеше да се вземе пример от Холандия. Там тренировките са с предварително записани часове, за да се контролира броя на посетителите. По-добър вариант пред затварянето бе и въвеждането на тренировки с маски“, добави бившият културист. 

Как е възможно посред зима толкова много хора да бъдат оставени без работа? Този въпрос си задава собственикът на фитнес зали в Североизтока. „Идват сметки за ток, парно, вода, кредити. Не знам как тези хора ще се справят? Дори и да отворим след 21 декември, тези хора какво ще сложат на празничните коледни и новогодишни трапези, какво ще подарят на близките си? Единственото нещо, което може да се направи, е персоналът да излезе в неплатен отпуск. Така те ще опитат да потърсят помощ от държавата. А ако се удължат мерките? Не знам дали ще могат да се запишат на трудовата борса, защото голяма част от тях са били регистрирани там през пролетта?“, обясни Русанов.

„Няма по-добра превенция от спорта. С него наистина се укрепва имунната система. След това обездвижване, което бе наложено пролетта, се увеличиха случаите на хора с наднормено тегло. Прави ми впечатление, че голяма част от младите жертви на Covid-19 са били с наднормено тегло. Това е предпоставка за много други здравни проблеми“, уточни Русанов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна