Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Нарастване на исковете за помощи за безработица до 5-седмичен връх

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, нарасна до 5-седмичен връх, тъй като част от бизнеса беше принуден да затвори с цел ограничаване на продължаващото увеличаване на заразените с коронавирус, което предизвика нова вълна от съкращения и вероятно ще забави допълнително възстановяването на трудовия пазар.

Молбите за помощи за безработица през седмицата до 21-ви ноември се повишиха изненадващо с 30 хиляди до 778 хиляди, спрямо 748 000 седмица по-рано и след като две седмици по-рано удариха 7-месечното дъно от 711 хиляди, показват данни на Департамента по труда, докато осредните очаквания бяха за тяхно понижение към 730 хиляди.

Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна устойчиво да се понижава, но продължава да се задържа трайно над техния пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).

Други 311 675 американци пък са кандидатствали за обезщетения чрез временната федерална помощна програма, която изтича в края на годината, заявиха от правителството.

Междувременно броят на хората, които вече получават щатски обезщетения за безработица, е спаднал за седмицата до 14-ти ноември с 299 хиляди до сезонно коригирани 6,07 милиона. Те са известни като продължаващи искове за обезщетения за безработица.

Съединените щати са засегнати от втората вълна от коронавирусни инфекции, като ежедневните случаи надвишават 100 000 от началото на ноември, като над 12 милиона души са заразени в страната от началото на епидемията.

Респираторното заболяване вече допринесе за смъртта на повече от 257 000 американци, а броят на хоспитализациите продължава да растат, което накара щатските и местните управляващи да въведат през последните седмици ограничения върху социалния и икономическия живот, което неминуемо се отразява на трудовата заетост и на безработицата в страната.

Втората коронавирусна вълна в САЩ съвпада с края на огромната държавна помощ за бизнеса и работещите за над 3 трлн. долара, която спомогна за запазване на работните места и за икономически подем през третото тримесечие от най-тежката рецесия Голямата депресия, която беше отчетена през второто тримесечие.

Днешните слаби данни са факт, след като по-рано този месец беше отчетено нарастване на неселскостопанската трудова заетост в САЩ през октомври с 638 хиляди, отбелязвайки най-слаб растеж от започналото през месец май възстановяване на трудовия пазар. Въпреки това възстановяване на трудовия пазар едва 12,1 милиона американци успяха да се върната на работа през изминалите месеци, след като само в рамките на март и април 22,2 милиона останаха на улицата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени