Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Брекзит преговорите "не вървят добре"

Преговорите за постигане на търговска Брекзит сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз "не вървят добре", съобщи в сряда Би Би Си, позовавайки се на източници от ЕС.

Според информацията на британската медия европейските ѝ източници са описали като "много сериозен“ фактът, че толкова късно през ноември председателят на Европейската комисия Урсула фонд дер Лайен застава пред европарламента, както го направи по-рано днес, за да посочи, че не може да каже със сигурност дали ще има сделка с Великобритания или не.

Източници от ЕС също така посочиха пред Би Би Си, че няма смисъл да се водят "безсмислени преговори", поради което не са потвърдени плановете за пътуване на европейския главен преговарящ Мишел Барние до Лондон, въпреки че неговото заминаване до британската столица все още не е официално отменено.

След днешната реч на Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович определи Брекзит преговорите като "трудни, но конструктивни", докато британският премиер Борис Джонсън настоя, че блокът трябва да зачита правото на Обединеното кралство да контролира собствените си морски води.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени