Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спад на потребителските нагласи във Франция до близо двегодишно дъно заради втория локдаун

Доверието на френските домакинства се влоши рязко през ноември до близо двегодишно дъно, тъй като, подобно на накърненото доверие и на германските потребители, новите противоепидемични ограничителни мерки намалиха драстично перспективата за бързо завръщане на втората по сила европейска икономика към нормалността, сочи проучване на официалната френска статистика Insee.

Ресторанти, барове, хотели и развлекателни заведения трябваше да затворят този месец и в двете водещи икономики от еврозоната поради въведените нови ограничения, за да се овладее текущата втора вълна на Covid-19. За разлика от Германия обаче, където обектите за търговия на дребно останаха отворени, във Франция магазините за стоки, които не са от първа необходимост, са затворени от началото на ноември. Очаква се те да бъдат отворени всеки уикенд до Коледа, но при стриктни санитарни протоколи.

Всичко това доведе до спад на индекса на потребителското доверие във Франция през ноември до 90 пункта от 94 пункта през октомври - далеч под осредненото дългосрочно равнище от 100 пункта. Това е най-ниското ниво на френските потребителски нагласи от декември 2018 г., когато те пострадаха сериозно от протестите на "жълтите жилетки", които по това време бяха съпътствани и с улично насилие, принудило редица търговски обекти да затворят принудително в централната част на Париж.

Френските домакинства са по-малко оптимистично настроени относно бъдещото им финансово положение (спад на съответния индекс до -14 от -9 пункта месец по-рано), макар и оценката за финансовото им състояние в миналата да остава стабилна (на ниво от -15 пункта).

Срив с 8 пункта до ниво от -27 пункта бележи през ноември и индексът, определящ оценката на французите дали времето е подходящото за осъществяване на големи покупки. Това е най-ниското ниво на тази компонента от март насам, когато Франция се намираше в първия национален локдаун заради коронавируса. В същото време нараства с 3 пункта до 35 пункта индексът, оценяващ че сега е подходящо време да се спестява.

Силен спад бележи и индексът, оценяващ очакванията на френските домакинства относно техния стандарт на живот в бъдеще (спад с 9 пункта до -65 пункта за следващите 12 месеца) при по-слабо понижение на оценката за техния стандарт на живот през изминалите месеци (понижение с 3 пункта до -69 пункта).

Същевременно нарастват солидни опасенията за безработица, като съответният индекс се повишава през ноември до 78 пункта от 74 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от 2013 г. насам.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.