Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фабио Панета от ЕЦБ: Стабилните криптовалути могат да разстроят европейската финансова система

Бундесбанк: Цифровото евро е огромно предизвикателство пред ЕЦБ и ще отнеме време

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц "напълно подкрепя" цифровото евро

Стартирането на дигитално евро би било огромно предизвикателство за Европейската централна банка и ще отнеме време, за да се осъществи, заяви в петък управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман, съобщава Ройтерс.

Централните банки от еврозоната и самата ЕЦБ все още не са решили дали цифровото евро - дигиталните пари на централната банка (CBDC) - трябва да бъде въведено, посочи Вайдман по време на виртуална конференция "Бъдещето на плащанията в Европа“, организирана от Бундесбанк.

"И дори ако трябва да одобри идеята за дигитални пари на централната банка, предпазливото им въвеждане би било огромна логистична и техническа задача и следователно ще отнеме време“, допълни шефът на Бундесбанк. Той също така подчерта, че централните банки с цифрово евро не желаят по този начин да бъдат премахнати наличните парични средства.

Йенс Вайдман, шеф на Бундесбанк

Дигиталното евро би било електронна форма на пари на централната банка и би могло да се използва от широката общественост. Наскоро ЕЦБ публикува изчерпателен доклад за възможното емитиране на цифрово евро, като докладът беше изготвен от работна група, начело с представителя на централната банка Фабио Панета.

Според управителят на ЕЦБ Кристин Лагард еврото трябва да е "годно за дигиталната ера", посочи тя през октомври и допълни: "Следователно ЕЦБ трябва да бъде готова да предостави цифрово евро, ако има нужда от него". ЕЦБ има желание да вземе решение до средата на 2021 г. дали трябва да започне съответен проект, свързан с дигитално евро.

Йенс Вайдман посочи, че трябва да бъдат внимателно проучени евентуалните предимства и недостатъци на цифровото евро. "Ясно е, че централните банки трябва да гарантират, че ползата, свързана с CBDC трябва да надвишава всяка евентуална вреда, която подобна цифрова валута може да причини".

Фабио Панета, член на ЕЦБ

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета пък посочи, че "големите технологии и т.нар. "стабилни криптовалути" могат да разстроят европейската финансова система". Стабилните криптовалути (stablecoins) са такива, които са подкрепени от традиционна физическа валута.

По време на виртуалната конференция "Бъдещето на плащанията в Европа“, организирана от Бундесбанк той отбеляза, че криптовалутите "рискуват да застрашат конкуренцията, неприкосновеността на личния живот, финансовата стабилност и дори паричния суверенитет".

ЕЦБ има желание да даде възможност на платежната среда да обслужва европейските граждани и бизнес и да насърчава "безопасни, общоевропейски незабавни плащания", добави италианският икономист.

Според него "суверенните парични средства също така трябва да бъдат преоткрити", но той добави, че парите на централната банка трябва "да останат на разположение, под формата на пари в брой, разбира се, но потенциално и като цифрово евро".

Олаф Шолц, финансов министър на Германия

Междувременно германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че "напълно подкрепя" усилията на Европейската централна банка да въведе цифрово евро, за да отговори на нарастващите пазарни изисквания.

Шолц призова ЕЦБ да предприеме "либерални и бързи действия" в сферата на цифровизацията, като добави, че единната зона за разплащания в евро трябва да остане в сила в целия Европейски съюз.

Министърът обаче се противопостави на инициативата на частни дигитални валути, като например Либра на "Фейсбук", която по последната информация трябва да стартира през януари следващата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени