Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Чой иска още по-добро представяне на "24-те часа на Льо Ман"

Мартин Чой при награждаването с Румен Петков.
Снимка: БНР
Мотоциклетистът Мартин Чой си постави за цел още по-добро класиране на "24-те часа на Льо Ман" през следващата година.

Българинът ще кара отново с италианците Кристиан Наполи и Федерико Наполи в отбора на "Energie Endurance - Kawasaki" в надпреварата за издръжливост, а отделно от това ще се бори за защита на титлите в клас Супербайк на националния и европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.


"При мен състезателният процес не прекъсва. Веднага след последното състезание започнахме подготовка за сезон 2021 и всичко върви по план. Насочили сме се към националния шампионат, европейския шампионат и световния ендюрънс шампионат. Отборът е на много високо ниво и подготовката за 2021 вече тече, тъй като има да се направят доста неща", заяви Чой.

"В ендюрънс сериите ще карам отново с отбора от тази година. Имаме вече няколко изпратени мейла от тях, държим връзка и изчисляваме кога ще започнат тестовете за "24 часа на Льо Ман". Целта е да се представим още по-добре в това грандиозно състезание. Ще бъда със същите съотборници и това е добре, защото си пасваме като габарити и темпо, а това е най-важно в световния ендюрънс шампионат. Искам да си пожелая още от сега един "Льо Ман", в който да нямам проблеми. Досега това не се е случвало. Състезанието е много тежко и колкото и да си бърз, за 24 часа много неща могат да се случат".


Чой взе отношение и по грандиозния успех на неговия съотборник в ЕКО БМВ Никола Николаев, който спечели титлата в клас супермото на испанския шампионат до 65сс. 11-годишният българин ще се прехвърли в клас Moto4 от следващата година и според Чой това ще бъде само една стъпка, която младокът ще направи към неизбежното участие в MotoGP.

  "България има големи таланти и Никола е един от тях. Това е изключително голям успех за българския мотоспорт, тъй като в Испания конкуренцията е убийствена, а той спечели местния шампионат с пет първи места. Той наистина е голям талант и бих му помогнал с каквото мога. Много скоро той ще започне да печели и в големите шампионати.Никола тренира с Moto4 още от миналата година. Мислехме да го качим в категорията още през този сезон, но той беше твърде лек. Тази година дръпна с килограмите и ще му бъде по-лесно. В тестовете се представя много добре и целта за догодина е да свиква с мотоциклета, за да натрупа опит. Сигурен съм, че скоро ще дава същите резултати като със супермото до 65сс. Дано един ден го видим и в MotoGP. С такъв талант като него, да бъде жив и здрав, резултатите ще дойдат рано или късно".




Най-добрият български пилот на писта добави, че е готов да помогне на новото ръководство на Българската федерация по мотоциклетизъм, в лицето на президента Ангел Траков, във всички нови начинания. Той подчерта, че е изключително важно да бъде изградена добра писта на родна територия. Както е известно, Богдан Николов хвърли оставка преди два месеца и неговото място ще заеме именно Траков.

"Имам 23-годишна кариера в моторните спортове. Израснал съм с Богдан Николов, а Ангел Траков го познавам много добре. Той е отдаден на моторните спортове и съм сигурен, че ще даде всичко от себе си, за да помогне. Надявам се да има нови неща и в близките години да бъде изградена истинска писта в България, колкото и да е сложно това. Могат да разчитат на мен за всичко, с което мога да съм полезен", продължи спортист номер 1 на България за октомври.

Мартин Чой днес получи традиционната „Златна България“ и ваучера от Пампорово – АД за Спортист №1 на октомври. За  ностиелят на 26 титли своя глас дадоха 8 медии. На второ място със 7 гласа са сестри Стоеви. Следващите в подреждането на медиите са Станимира Петрова – носителка на Купа „Балкан“ по бокс /3 гласа/ и Майкъл Иванов – европейски шампион по мотокрос /2 гласа/.

На церемонията присъства и председателят на организационния комитет „Гран При България“ Румен Петков. Това е първо такова признание за мотоциклетния спорт в историята на анкетата от нейното начало през 1998 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!