Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кибератака на хакери от Северна Корея срещу производителя на Covid ваксина AstraZeneca

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заподозрени севернокорейски хакери са се опитали да проникнат в системите на британския производител на лекарства AstraZeneca през последните седмици, съобщиха пред Ройтерс двама души, запознати в въпроса. Това става в момент, когато компанията се опитва да внедри своята ваксина срещу коронавирус.

През мрежовия сайт LinkedIn и WhatsApp хакерите са се обърнали към персонала на AstraZeneca с фалшиви предложения за работа, твърдят източниците на Ройтерс. След това те са изпратили документи, за които се твърди, че са длъжностни характеристики, към които обаче е бил прикачен злонамерен код, предназначен да получи достъп до компютъра на жертвата и респективно до компютърната мрежа на AstraZeneca.

Опитите за хакерство са били насочени към "широк кръг от хора", включително персонал, работещ по изследвания, свързани с разработваната от компанията ваксина срещу Covid-19, каза един от източниците пред агенцията, но добави, че не се смята, че опитите за вкарване на злонамерен вирус са били успешни.

Мисията на Северна Корея към ООН в Женева не отговори на искане за коментар от страна на агенция Ройтерс. Преди това Пхенян отрече да е извършвал кибератаки.

AstraZeneca, която се превърна в една от трите водещи разработчици на ваксини срещу Covid-19, също отказа да коментира информацията на Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени