Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита влошаване на бизнес климата през ноември

През ноември 2020 г. стопанската конюнктура в страната се влошава за пръв път след шест поредни месеца на подобрение, показва последното проучване на Националният статистически институт (НСИ).

Влошаването на бизнес климата през ноември е най-силно изразено в строителството и търговията на дребно при известна стабилизация в промишлеността и сферата на услугите, като отслабването на стопанската конюнктура в страната се дължи на втората вълна на коронавирусна пандемия, която доведе до въвеждането на нови строги ограничителни мерки в цяла Европа и на по-късен етап през ноември и в нашата страната.

Общият показател на бизнес климата се понижава през ноември с 4,1 пункта след повишение с 0,5 пункта през октомври, като това представлява първо влошава на стопанската конюнктура от шест месеца насам, когато имаше устойчиво възстановяване след сривовете през март и април по време на първата вълна на коронавирусна пандемия, довела до локдаун в нашата страната.

Общ индекс на бизнес климата

Тогава индексът на бизнес климата се срина драматично с близо 50 пункта, като през април той се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година, когато беше в сила финансово-икономическата криза след управлението на кабинета "Виденов"

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, запазва през ноември приблизително нивото си от предходния месец, когато се понижи с 1,3 пункта, като последната анкета на НСИ отчита леко намаление на настоящата производителна активност, докато очакванията на промишлените предприемачи за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от чужбина и други фактори.

По отношение на продажните цени промишлените мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца.

През ноември 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" спада силно с 9,9 пункта (след слабо повишение с 0,6 пункта през октомври) в резултат на влошените оценки на строителните предприемачи за бизнес състояние на техните предприятия. Предприемачите в сектора отчитат намаляване на новите поръчки през последния месец, като и очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, следваната от недостига на работна ръка и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени мнозинството строителни предприемачи очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца, показва последната анкета на НСИ.

През ноември съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" също се понижава рязко с 9,9 пункта след повишение с 4,2 пункта през октомври. Влошаването на нагласите в сектора се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Песимистични са и на прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца на фона на въведения втори частичен локдаун в нашата страна към края на ноември.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в отрасъла, по-голям част от търговците на дребно очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" запазва нивото си от октомври, когато нарасна с 1,3 пункта, но се влошават прогнозите на мениджърите за развитието на този бизнес сектор през следващите шест месеца. Песимистични са и очакваният им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца.

И в този сектор несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващ бизнеса, следван от факторът "други".

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че влошаването на стопанската конюнктура в нашата страна е факт, още преди да се усети напълно негативното въздействие на новите рестриктивни мерки, целящи да се ограничи разпространението на коронавируса, които мерки са в сила от 28-и ноември и на този етап ще продължат до 21-ви декември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени