Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Шенгенското пространство не може да се приема за даденост

Пандемията показа, че когато Шенген спре да фукцонира и Европа спира да функциоира

3
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи в понеделник промените, които пандемията от коронавирус е причинила в споразумението от Шенген, подчертавайки, че Шенгенското пространство е "твърде ценно", за да се "приема за даденост".

Тя отбеляза, че са изминали 35 години, откакто първите държави членки на ЕС се съгласиха да премахнат граничния контрол помежду си. През този период от 5 държави Шенгенското пространство нарасна до 26 с 420 милиона европейски граждани. "Цяло поколение европейци израснаха с малко памет за системните проверки на вътрешните граници, като много европейци организираха живота си около свободите, които предлага Шенген".

"Благодарение на Шенген компаниите транспортират стоки из нашия вътрешен пазар с навременни вериги за доставки. Благодарение на Шенген, вътрешните гранични региони, които покриват 40% от територията на ЕС, могат да се отворят за своите съседи. Благодарение на Шенген 2 милиона души могат да си намерят работа като погранични работници. И най-важното е, че хората създадоха трансгранични връзки и европейски семейства", отбеляза шефът на ЕК по време на своето обръщение към провеждащия се днес т.нар. "Шенгенски форум".

Фон дер Лайен обаче предупреди, че страните членки на Шенгенското пространство са въвели от 2015 г. насам много повече вътрешни гранични проверки, отколкото преди това, и прикани членовете на ЕС да "се изправят пред тези предизвикателства".

"Първите месеци на пандемията ни показаха какво се случва, когато Шенген престане да функционира: Европа също спира да фунционира. Може да звучи като парадокс, но този опит ме направи много уверена в бъдещето на Шенген. Това е твърде ценно за всички нас. Няма да позволим да се провали. Но това не означава, че можем да приемем Шенген за даденост. Последните години напрегнаха Шенген. Между 2006 и 2014 г., в продължение на 9 години, вътрешните гранични проверки бяха въвеждани отново 35 пъти. Факт е, че предизвикателствата пред Шенген днес не са същите като преди 25 години. Трябва да се изправим пред тези предизвикателства. Уверен съм, че можем и трябва да продължим да развиваме Шенген, като същевременно запазваме предимствата му", заяви Фон дер Лайен.

Карта на Шенгенското пространство

"Европейците израснаха, разчитайки на Шенген. Днес Шенгенското пространство е от съществено значение за нашата икономика и за начина ни на живот. И всички ние носим отговорност да накараме това пространство да работи", подчерта председателят на Европейската комисия.

В тази връзка шефът на Комисията вижда три области на работа.

Първо, зоната без вътрешни граници се нуждае от напълно сигурна външна граница, като за това "са необходими най-модерните информационни системи, които вече изграждаме и това трябва да се случи бързо", посочи Фон дер Лайен.

Второ, "трябва да осигурим сигурност в рамките на нашето общо пространство, като тясното полицейско сътрудничество трябва да бъде правило, а не изключение. Например по-добър и бърз обмен на данни, като пръстови отпечатъци на заподозрени или по-силна роля на Европол".

И трето, Шенген се нуждае от по-добро управление. "Трябва да работим по нашата система за оценка и мониторинг. Трябва да сме напълно уверени в прилагането на правилата навсякъде в Европа. И вярвам, че се нуждаем от по-добро, общо политическо управление на Шенген с Европейския парламент и държавите членки".

"Причината, поради която организирахме днешния Шенгенски форум, е да проведем дискусия за пътя напред. Бих искала прагматичен и оперативен дебат, който можем да използваме за обсъждане на Шенгенската стратегия, която ще предложим през май следващата година. Но нека да бъда ясна и по един важен въпрос. Докато развиваме Шенген, не можем да правим компромиси с основните положения. Всяка проверка на вътрешните граници трябва да бъде крайна мярка и трябва да работим в много тясна координация", отбеляза Урсула фон дер Лайен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна