Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват Кавани заради пост в Инстаграм

Единсон Кавани може да бъде наказан за 3 срещи от ФА.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската Футболна асоциация (ФА) започна разследване срещу нападателя на Манчестър Юнайтед Единсон Кавани заради пост на испански в социалните мрежи, който в определен контекст може да се смята за расистки.

33-годишният Кавани асистира за един и вкара другите два гола за Манчестър Юнайтед при успеха с 3:2 над Саутхемптън в неделя. За представянето си уругваецът получи куп похвали, а под едно от благодарствените съобщения от фенове в Инстаграм той написа: "Gracias, negrito". Малко по-късно това съобщение бе изтрито.

На испански, особено в писмената реч, думата "negrito" може да се използва със значение на "скъпи" или "любим". В английския обаче, както и често в устната реч на испански тази дума се свързва с обидното расово определение "негър". Преди години друг уругваец - Луис Суарес, бе наказан за 8 мача, след като нарече защитника на Манчестър Юнайтед Патрис Евра "negrito" по време на мач между двата отбора.

Ако бъде доказана вината на Кавани, той ще получи наказание от минимум три мача по точката за дискриминационен и расистки език в правилника на Футболната асоциация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!