Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Moderna подава документи в САЩ и Европа за спешно одобрение на Covid ваксината

94,1% ефективност на коронавирусната ваксина на компанията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Moderna Inc. потвърди в понеделник, че нейният кандидат за коронавирусна ваксина е 94,1% ефективен за предотвратяване на Covid-19 и че по-късно днес ще се обърне към регулаторните органи в САЩ и Европа за разрешение за спешна употреба.

Ваксината е била 94,1% ефективна при последен анализ на проучване във "Фаза 3" след 196 случая на заразени с коронавирус сред изследваната голям група от доброволци в сравнение с 95 случая при първия междинен анализ.

От тези 196 случая, 185 случая на Covid-19 са наблюдавани в групата, на която е предоставено плацебо, срещу 11 случая с коронавирус, наблюдавани в групата, която е била ваксинирана с mRNA-1273.

При проведеното изпитване ваксината е била 100% ефективна срещу тежки случаи на протичане на заразяването с Covid-19.

Не са били установени нови сериозни опасения за безопасността след 16 ноември, когато Moderna обяви предишните резултати от изпитването на ваксината.

Коментирайки постигнатия пробив, главният изпълнителен директор Стефан Бансел каза, че "този положителен първичен анализ потвърждава способността на нашата ваксина да предотвратява заболяването Covid-19 с 94,1% ефикасност и, което също е важно, способността да предотвратява тежко заболяване от коронавирус. Ние вярваме, че нашата ваксина ще осигури нов и мощен инструмент, който може да промени хода на тази пандемия и да помогне за предотвратяване на тежки заболявания, хоспитализации и смърт".
Прегледът на ваксините, проведен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), трябва да продължи няколко седмици, изчислява Moderna, отбелязвайки, че заседанието на консултативен комитет вероятно ще се състои на 17 декември.


Междувременно компанията Novavax Inc. обяви, че компанията е завършила записването на доброволци за своя кандидат за ваксина срещу Covid-19 в Обединеното кралство и Южна Африка, докато последната фаза на изследване в САЩ и Мексико трябва да започне през следващите седмици.

"Продължаваме да постигаме значителен напредък, докато работим за тестване, производство и в крайна сметка доставяне на проектоваксината NVX-CoV2373 с безпрецедентна скорост, както и създаване на партньорства, които да осигурят широк и справедлив достъп в световен мащаб“, отбеляза главният изпълнителен директор на Novavax Стенли Ерк.

Първите междинни резултати от опити, включващи над 20 000 души, трябва да се очакват през първото тримесечие на следващата година, се посочва в изявлението на компанията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!