Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изненадващо понижаване на германската безработица през ноември

Германската безработица се понижи изненадващо през ноември въпреки въведения във водещата европейска икономика частичен локдаун, целящ да ограничи втората вълна на коронавирусната пандемия, показват данни на Федералната агенция по заетостта.

Процентът на безработица на сезонно-коригирана база се понижи през ноември до 6,1% от 6,2% през октомври и при очаквания за нарастване до 6,3 на сто.

На некоригирана база нивото на безработица в Германия се понижи до 5,9% от 6,0% месец по-рано.

В същото време броят на хората, подали искове за обезщетения при безработица, се понижи изненадващо през ноември с цели 39 000 след понижение с 38 000 през октомври и осреднена прогноза на финансовите пазари за нарастване с 8 000.

Общо 2,699 милиона германци са били безработни през ноември спрямо 2,76 милиона през октомври, като техният брой е намалял с 61 хиляди в рамките на последния месец и с 519 000 спрямо година по-рано.

Междувременно трудовата заетост в Германия се увеличи с 20 000 спрямо месец по-рано, достигайки 44,93 милиона. Спрямо година по-рано обаче заетостта в страната се сви с 645 000.

Броят на хората, обхванати от държавната програма за съкратено работно време, целяща да защити пазара на труда от тежестта на пандемията, спадна рязко през септември до 2,22 милиона от 2,58 милиона през октомври, отбеляза Ройтерс. Само два месец по-рано техният брой беше над 4 милиона, а по време на разгара на първата вълна на пандемията през април беше достигнат пик от близо 6 милиона.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Брифинги на НОЩ