Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на промишлената експанзия в еврозоната през ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растежът на промишлената активност в еврозоната се забави слабо през ноември, тъй като подновените строги мерки за ограничаване на втората вълна на коронавирусна пандемия засегнаха търсенето. Въпреки това производственият сектор остава в добра експанзия за пети пореден месец благодарение най-вече на основния мотор в лицето на Германия.

Това показват окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ промишлената активност в еврозоната, се понижи през ноември до 53,8 пункта от 54,8 пункта и при предварителен индекс на ниво от 53,6 пункта.

Подиндексът, оценяващ само промишлено производство, се понижи до 55,3 от 58,4 пункта, като именно тази компонента на проучването се използва при определяне на общата бизнес активност, включващ и сферата на услугите.

"Въпреки че темпът на разширяване отслабна от 32-месечния максимум през октомври на фона на нови локдаун мерки, устойчивото разширяване за пети пореден месец трябва да помогне за смекчаване на икономическия удар от новите ограничения, въведените заради Covid-19, който удар засегна сектора на услугите", посочи главният икономисти на IHS Markit Крис Уилямсън.

"Последното проучване потвърждава очакванията, че регионът на единната валута ще избегне през последното тримесечие на годината спад от мащаба, регистриран през второто тримесечие", добави той.

Докато производственият сектор продължи да се разраства, предварителните резултати от последното PMI бизнес проучване на IHS Markit, представени преди време, показаха рязко свиване на доминиращата в еврозоната индустрия в сферата на услугите, през миналия месец с оглед на втората вълна на коронавирус в Европа и последвалите нови частични и цялостни локдауни в редица държави.

Индексът PMI, оценяващ очакванията на промишлените предприемачи за бъдещото производството обаче нарасна през ноември до 64,8 пункта от 62,7 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от март 2018 г.

"По-позитивната перспектива е индикатор за повишаването на оптимизма за предстоящата година, което предполага, че икономическият подем трябва да набере отново скорост през следващите месеци с оглед на облекчаване на ограничителните противоепидемични мерки и увеличаване на разходите, особено по отношение на инвестициите, в отговор на последните новини за разработването на ваксини срещу Covid-19", посочи Крис Уилямсън.

Сред водещите четири икономики в еврозоната, Германия отново беше най-добре представящата се държава по отношение на промишлената активност за разлика от Франция, Испания и Италия.

Окончателният промишлен PMI на Германия се понижи през ноември до 57,8 пункта от 58,2 пункта през октомври (30-месечен връх), докато окончателният промишлен PMI на Франция се понижи до 49,6 от 51,3 пункта месец по-рано, излизайки на негативна територия (под важното ниво от 50,0 пункта).

Италия пък отчете понижаване на промишления PMI индекс през ноември до 51,5 от 53,8 пункта месец по-рано, докато съответният индекс на Испания падна до 49,8 от 52,5 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени