Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън предупреди за "самоусилващ се" спад в САЩ и обеща да помогне на нуждаещите се

Джанет Йелън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Номинираната от Джо Байдън за министър на финансите Джанет Йелен заяви, че Съединените щати преживяват историческа криза и негативни икономически последици от коронавирусната пандемия, които изискват спешни действия за предотвратяване на "самоусилващ се" спад.

Йелън, която преди това беше председател на Федералния резерв на САЩ, говори на събитие в Делауеър, където във вторник вчерта Байдън официално представи своите най-добри съветници по икономическа политика, докато се готви да встъпи в длъжност на 20 януари на фона на икономическа криза и мащабни загуби на работни места.

"Това е американска трагедия и е от съществено значение да предприемем спешни мерки. Бездействието ще доведе до самоукрепващ се спад, което ще доведе до още по-голяма разруха", предупреди г-жа Йелън, цитирана от Ройтерс.

Тя също така посочи, че пандемията е засегнала непропорционално най-нуждаещите се американци. "Важно е да се уверим, че икономическото възстановяване няма да изостави никого", като Йелън се ангажира "да намери колективна цел за овладяване на пандемията и изграждане на икономиката ни по-добре от преди".

По-рано във вторник напускащият поста си министър на финансите Стивън Мнучин призова Сената на САЩ да подкрепи нови безвъзмездни средства за малкия бизнес за 300 милиарда долара, за да го запази от фалит на фона на засилващата се криза в общественото здраве.

"Тези фирми не могат да чакат два или три месеца за помощ", предупреди Мнучин.

Той също така защити действията си за прекратяване на някои програми за кредитиране от страна на Федералния резерв, което ще ограничи възможностите на Йелън за подкрепа на кредитните пазари, ако тя бъде потвърдена от Сената за поста на финансов министър, след като преди дни беше официално номиниран от Байдън. Мнучин каза, че постъпката му не е "икономическо решение", а такова, основано на закона за помощта, приет от Конгреса.

Междувременно преустановените преди време преговори за нов пакет от икономическа помощ във връзка с коронавирусната криза отново набраха скорост, след като двупартийна група от депутати (демократи и републиканци) предложи антикризисни мерки за 908 милиарда долара.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл също заяви, че разпространява сред колегите си републиканци очертанията на новото антикризисно законодателство, което настоящият президент Доналд Тръмп би желал да одобри като закон през оставащите си седмици на поста.

"Мисля, че всички знаем, че след първата година ще има дискусия относно някакъв допълнителен пакет с определен размер, предложен от новата администрация на Байдън", посочи Макконъл.

Остава обаче неясно дали Джанет Йелен ще бъде основният преговарящ за бъдеща Covid помощ, роля, която Стивън Мнучин изигра през тази година за администрацията на Тръмп в разговори с председателя на Камарата на представителите от Демократическата партия - Нанси Пелоси.

Йелън и други съветници на Байдън изразиха подкрепа за правителствените стимули за максимална трудова заетост, намаляване на икономическото неравенство и помощ за жените и малцинствата, които са непропорционално наранени от икономическия спад в резултат на коронавирусната пандемия.

"Обещавам като министър на финансите да работя всеки ден за възстановяване на мечтата на всички американци“, каза Йелън. "За американския народ, ние ще бъдем институция, която се събужда всяка сутрин, мислейки за вас, вашите работни места, вашите заплати, вашите усилия, вашите надежди, вашето достойнство и вашия неограничен потенциал", заключи тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени