Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банковият надзор на ЕС възобновява погасителните кредитни "ваканции" на засегнатите от Cоvid кризата

Европейски банков орган

Европейският банков регулатор възобнови насоките, които позволяват на банките да предоставят нова "ваканция" при изплащането на заеми на засегнатите от коронавирусната криза клиенти, без това да предизвика голям скок в заделените банкови провизии, които биха навредили на кредитния поток.

Европейският банков орган (EBA) заяви в сряда, че поради втората вълна от инфекции с Covid-19, насоките за банките, които изтекоха на 30-и септември, се активират отново до 31-ви март 2021 година, съобщава Ройтер.

След като първият локдаун през пролетта доведе до затваряне на бизнеса, банките започнаха да предоставят гратисен период за обслужване и изплащане на фирмени заеми, ипотеки и други видове кредити. До юни от тези мерки се бяха възползвали притежатели на кредити на обща стойност 871 милиарда евро.

Без подобни указания, които EBA въведе първоначално през април, банките би трябвало да започнат автоматично провизиране за заемите, които не са изплатени 90 дни след техния падеж, което прави по-малко вероятно банките да продължават да отпускат заеми за икономиката, засегната от коронавируса.

Според новите указания на EBA, заемите, които преди това не са се възползвали от тази мярка за облекчаване, вече могат да се възползват и от препотвърдените насоки, но банковият орган заяви, че този път е въвел две "ограничения“, за да гарантира, че проблемните заеми се признават по някакъв начин от заемодателите.

Заемите могат да се възползват само от "погасителна ваканция" за общо девет месеца и банките трябва да представят планове за оценка на това дали кредитите, които подлежат на гратисен период (на ваканция), вероятно ще бъдат неизпълнени, заяви Европейският банков орган.

Цялата информация за насоките може да видите на сайта на Европейския банков орган.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.