Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

28 социални дома у нас ще бъдат закрити

| обновено на 02.12.20 в 21:38
Снимка: БГНЕС

Общо 28 социални институции у нас ще бъдат закрити, обяви социалният министър Деница Сачева по повод огласения днес доклад на Комитета към Съвета на Европа за борба с изтезанията.

Докладът разкрива случаи на унизително отношение към хора, настанени в психиатрични клиники и социални домове у нас. Според министър Сачева българските власти вече са предприели действия по тези проблеми: 

"Ние първо сезирахме прокуратурата, разбира се, за тези данни, които получихме от международни експерти. Те извършват своята проверка, но заедно с ВАП направихме изпреварващи проверки, свои, в над 25 институции и сме взели решение 28 институции да бъдат закрити, тъй като условията в тях са крайно неприемливи, а що се отнася до персонала, той също не е достатъчно добре обучен, за да може да работи с такива хора. Така че, предприехме вече действия, на практика, това, което днес излиза е нещо, по което ние отдавна сме сезирани и сме направили необходимото".

Сред социалните домове, които ще бъдат закрити, са тези в Куделин, Говежда и Самуил. 

България е сред държавите, които имат системен проблем с условията в социалните и психиатричните домове, заяви  българският постоянен представител в Съвета на Европа Мария Спасова: 

„През месец март това ще бъде обсъдено на заседание на Комитета и съответно очаквам министерствата, които имат отношение, да предоставят своя анализ и как те ще изпълнят препоръките на Комитета“, каза Мария Спасова пред парламентарната комисия по външна политика. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна