Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нарастване на продажбите на дребно в ЕС и България на месечна база през октомври

България обаче е отново сред членовете на ЕС с най-голям спад при продажбите на дребно на годишна база

Евростат

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-добър от очакваното растеж през октомври благодарение на рязко повишаване на пазаруването онлайн, преди да влязат в сила новите рестриктивни мерки на стария континент, целящи да ограничат разпространението на втората вълна на Covid-19.

Това показват последни данни на Евростат.

Продажбите на дребно в България също отбелязаха повишение спрямо предходния месец, но спрямо година по-рано отбелязаха третия най-голям спад в рамките на ЕС след този в Словения и Малта, отчита официалната Европейска статистика.

През октомври 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 1,5%, заличавайки спада с 1,3% през септември, като в рамките на целия Европейски съюз те също се повишиха с 1,5% след спад с 1,7% месец по-рано.

На годишна база  продажбите на дребно в еврозоната се повишиха през октомври с 4,3%, а в рамките на целия ЕС с 4,2% след техен растеж съответно с 2,5% и с 2,4% през септември.

Евростат посочи, че продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в еврозоната се повишиха през октомври с 2% спрямо предходния месец и с 5,1% на годишна база, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха също с 2% на месечна база и с 5,4% спрямо година по-рано. Спад с 3,7% на месечна и с 9,6% на годишна база отбелязаха продажбите на автомобилни горива.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки се повишиха на месечна база с 2%, докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 1,9%, а на автомобилните горива се свиха с 3,4 на сто.

Евростат отбеляза, че оновна причина за общото нарастване на продажбите на дребно в ЕС, и в частност в еврозоната, през октомври оказа много силния ръст при онлайн и продажбите по пощата - скок на годишна база с 28,5% за еврозоната и с 29,2% в целия ЕС.

Европейската статистика отчете, че и продажбите на дребно в България се повишиха през октомври с 1,5% спрямо септември, когато нараснаха с 3,2%. Това представлява повишение на търговията на дребно за шести пореден месец след срива с 20,1% през март и понижението с 2,0% през април.

На годишна база обаче спадът при продажбите на дребно в нашата страна остава един от най-големите в  рамките на Европейския съюз. През октомври продажбите на дребно се понижиха с 5,3% спрямо октомври 2019 г. след спад с 6,7% през септември.

Това е отново един от най-солидните спадове в рамките на целия ЕС на годишна база, като по този показател нашата срана е изпреварена единствено от Словения (спад с 1,11%) и Малта (спад със 7,2%).

В същото време най-голямо повишение на продажбите на дребно през октомври спрямо година по-рано е отчетено в Ирландия (повишение с 13,8%), Дания (с 12,5%) и Литва (с 8,5%).


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.