Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФСки се готви за домакинството на две големи прояви

Цеко Минев
Снимка: БГНЕС

Българската федерация по ски се готви за домакинството на две големи алпийски състезания през този сезон.

Курортът Банско ще приеме два гигантски слалома от Световната купа на мъже на 27 и 28 февруари 2021 година, а веднага след това в пиринския курорт ще започне световното първенство за юноши и девойки, на което България ще бъде домакин за първи път в историята.

"Трудно е в напрегната обстановка за всички ни със световната пандемия от коронавирус. Надяваме се, че ще имам някакъв зимен сезон в спортната му част, за която пряко отговаряме. Ще има доста сериозни събития в България - кръг от Световната купа за мъже на 27 и 28 февруари в Банско. Мисля, че там ще присъстват всичките най-добри състезатели. Те ще дойдат директно от Световния шампионат в Кортина, което ще завърши няколко дни преди това.
За първи път ще бъдем домакини на Световното първенство за юноши и девойки в началото на март за десети на дни в Банско. Това е голяма чест за България", коментира президентът на БФСки Цеко Минев.

"Много е трудно логистично, защото Ковид-протоколите са доста сериозни. Непрекъснато се правят PCR-тестовe, следи се здравословното състояние на всички. Много е динамична обстановката. Надявам се, че ще успеем да направим един добър сезон със състезания и в международен, и във вътрешен план", каза още той.

България вече започна подготовката за домакинството на стартове от Световната купа.

"Засега сезонът върви добре с малки промени. Предстои десета Световна купа в България за последните 13 години. Работим по подготовката. Ситуацията ще наложи доста промени. Изисква се прецизна и стриктна работа за гарантиране максимално на безопасността и здравето на всички участници. Надяваме се да успеем да поканим и публика. Ковид протокола е съобразен с протоколите на ФИС, които са много сериозни, както и с изискванията на българските министерства на здравеопазването и на спорта", обясни вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев.

Той разкри, че разходите по организацията на състезанията ще бъдат увеличени с най-малко 250 хиляди лева заради изискванията, свързани с Covid-19.

"Предварителните ни разчети показват, че само в една част ще трябва да направим между 1500 и 2000 теста на място в Банско. Има и много други елементи - закупуване на допълнително оборудване и средства за дезинфекция и др. За голямо наше съжаление минимално разходите за гарантиране сигурността на спортистите няма да бъдат по-малко от 250 хиляди лева.

От ФИС не предвиждат никаква компенсация за Световното първенство, разходите са изцяло за домакина. За Световната купа има система за известна компенсация около 20 процента от наградния фонд ще бъдат поети от ФИС. Но основно всички разходи са за сметка на организаторите", обясни Бобев.

Той допълни, че Световното първенство за юноши и девойки ще премине със съкратена програма с една скоростна и две технични дисциплини, а България готви състав от 10 алпийци.

Същинската подготовка за състезанията в Банско ще започне в средата на февруари с инжектиране на снега по трасетата със специални разтвори. На 18 февруари след инспекция от ФИС ще бъде дадено потвърждение за състезанията от Световната купа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна