Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на "Даймлер" изпратиха десетки хиляди картички в протест среущ планирани съкращения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служители на "Даймлер" (Daimler) изпратиха десетки хиляди картички на ръководството на германския автомобилопроизводител в знак на протест срещу плановете за преструктуриране и икономии, предаде ДПА.

Съветът на работниците и на синдиката И Ге Метал (IG Metall) предаде 50 000 картички с искания на работниците в централата на компанията в Щутгарт.

Представители на служителите посочиха, че това е първата подобна акция в историята на компанията.

Зад картичките са хората, които направиха Даймлер успешната компания, която е днес, каза председателят на съвета на работниците Михаел Брехт.

Ръководството на компанията трябва да използва този опит в бъдеще. Да ни слуша и да позволи на служителите да бъдат част от промяната, допълни той.

Съветът на работниците и И Ге метал изразяват все по-силно недоволството си от планираните промени и обвиняват ръководството, че не се отнася добре със служителите.

В центъра на спора е бъдещето на завода на "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) в Унтертюркхайм.

Според информация на служителите 4000 от около 19 000 работни места там ще бъдат закрити до 2025 година.

"Даймлер" заявява, че преструктурирането му е необходимо, тъй като автомобилният сектор се променя, както и заради последиците от коронавируса.

По-рано през септември компанията се съгласи да плати 1,5 млрд долара глоба в САЩ заради скандала "Дизелгейт", при който се установи, че тя е монтирала софтуер на продадените в Америка над 250 000 автомобила, който позволява да бъдат мамени контролните органи за отделените вредни газови емисии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!