Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Исковете за помощи за безработица намаляват, но остават в твърде високи нива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица, се понижи през последната седмица, но остава като цяло в много високи нива на фона на широко разпространените бизнес рестрикции, целящи забавяне на втората вълна на Covid-19 и при липсата на допълнителни фискални стимули в САЩ.

Молбите за помощи за безработица през седмицата до 28-ви ноември се понижиха изненадващо със 75 хиляди до 712 хиляди, спрямо 787 000 седмица по-рано, доближавайки 7-месечното дъно от 711 хиляди, достигнато в началото на ноември. Това показват данните на Департамента по труда, докато осредните очаквания бяха за тяхно доста по-скромно понижение до 775 хиляди.

Последните данни обаче може би са  отчасти "изкривени" от почивния дълъг уикенд за Деня на благодарността на 26-и ноември.

Други 288 701 американци пък са кандидатствали за обезщетения чрез временната федерална помощна противоепидемична програма, която изтича в края на годината, заявиха от правителството.

Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март, след което техният брой започна устойчиво да се понижава, но продължава да се задържа трайно над техния пик от 665 000, достигнат по време на Голямата рецесия преди повече от десет години (през 2007-2009 г.).

Междувременно броят на хората, които вече получават щатски обезщетения за безработица, е спаднал за седмицата до 21-ри ноември с 569 хиляди до сезонно коригирани 5,52 милиона. Те са известни като продължаващи искове за обезщетения за безработица.

Съединените щати са силно засегнати от втората вълна от коронавирусни инфекции, като само в рамките на ноември бяха установени нови 4,2 млн. случаи на Covid-19, а над 35 хиляди американци починаха вследствие на опасната зараза.

Това накара щатските и местните управляващи да въведат през последните седмици ограничения върху социалния и икономическия живот, което неминуемо се отразява на трудовата заетост и на безработицата в страната.

Втората коронавирусна вълна в САЩ съвпада с края на огромната държавна помощ за бизнеса и работещите за над 3 трлн. долара, която спомогна за запазване на работните места и за икономически подем през третото тримесечие след най-тежката рецесия от Голямата депресия, която беше отчетена през второто тримесечие.

Въпреки днешните по-добри от очакваното данни, икономисти и анализатори продължават да очакват допълнително забавяне на растежа на заетостта през ноември. Внимателно следените от пазарите данни за трудовия пазар в САЩ през миналия месец ще бъдат оповестени в петък, като се очаква увеличаване на общата неселскостопанска заетост (в частния и държавен сектори) с едва 481 хиляди след растеж с 638 хиляди през октомври, тъй като бяха освободени временно наетите от държавата служители за преброяването на населението през 2021 г. с оглед на отмяната на това преброяване, а в същото време държавните и местните власти се борят с доста отслабени заради Covdi кризата бюджети.

Ако прогнозите се потвърдят, това би било най-слабият растеж на заетостта от началото на възстановяването на пазара на труда през месец май. Това би оставило американската заетост с около 9,609 милиона под пика, достигнат през февруари (точно преди първата вълна на Covid-19). Самият растеж на новите работни места намалява трайно през последните месеци от рекордните 4,781 милиона новонаети през юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна