Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Известно отслабване на експанзията в сферата на услугите на САЩ през ноември

Бизнес дейността в американската сфера на услугите се забави през ноември до 6-месечно дъно, но остава в нивата на стабилна експанзия, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, се понижи през ноември до 55,9 пункта от 56,6 пункта, достигайки най-ниско ниво от месец май, когато стартира възстановяването на сектора на услугите от драматичното му свиване по време на първата вълна на Covid-19, като през април удари многогодишно пандемично дъно от 41,8 пункта (най-ниското ниво от март 2009 г.).

Въпреки това понижение обаче индексът ISM се задържа стабилно над важното ниво от 50,0 пункта за шести пореден месец, което е сигнал, че секторът на услугите, който формира близо две трети от икономическата активност в САЩ, продължава да се разширява, игнорирайки рязкото повишаване на заразените с коронавирус през ноември.

По-рано тази седмица ISM представи данни, показващи силна експанзия на промишлената активност през миналия месец до близо 2-годишен връх.

Индексът на новите поръчки в сферата на услугите спадна през ноември до 57,2 пункта от 58,8 пункта месец по-рано, докато производственият индекс се понижи до 58,0 от 61,2 пункта.

Индексът, измерващ заетостта в услугите, пък се повиши до 51,5 пункта от 50,1 пункта през октомври, което е знак за изненадващо увеличаване на работните места.

"През ноември продължи да има леко забавяне в темповете на растеж в сектора на услугите. Ресторантите продължават да се борят с ограниченията на капацитета и затруднената логистика. Повечето компании са предпазливи, като те управляват дейността си насред втората вълна на Covid-19 и последиците от президентските избори в САЩ", отбеляза председателят на Комитета за проучване на бизнеса на ISM Антъни Нийвс.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от аналогичното си проучване, като индексът PMI в сферата на услугите на САЩ нарасна през ноември до 58,4 пункта от 56,9 пункта през октомври в резултат на повече нови поръчки и увеличаване на новия бизнес. Индексът PMI на заетостта в сферата на услугите пък нарасна до най-високи нива от 2009 г., когато стартира това проучване на агенция IHS Markit.

"През ноември бизнес активността на САЩ се увеличи с най-солидното темпо от началото на 2015 г., тъй като компаниите се радваха на рязко нарастване при търсенето на стоки и услуги. Доверието се повиши значително, като обнадеждаващи новини за Covid ваксините съвпаднаха с намалената политическа несигурност след президентските избори, надежди за по-големи стимулиращи разходи и нови максимуми на фондовите борси", заяви главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Въпреки доста силните проучвания за бизнес активността в сферата на услугите, редица икономисти продължават да очакват охлаждане на икономическата дейност през следващите месеци. Според тях, въпреки че скорошната поредица от положителни новини за ваксини е обнадеждаваща, услугите, особено във фирмите, ориентирани към потребителите, няма да са на стабилна основа, докато широките слоеве от населението не бъдат имунизирани срещу Covid-19 и здравната криза не отмине напълно.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.