Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ръст на промишлените поръчки в Германия през октомври

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия нараснаха през октомври доста по-силно от очакваното, показват данни на немската официална статистика Destatis, които предполагат, че промишленият сектор на водещата европейска икономика стартира последното тримесечие на годината на стабилна основа.

Поръчките за промишлено производствени стоки нараснаха през октомври с 2,9% спрямо септември, когато се повишиха с 1,1%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение с 1,5 на сто.

Подкрепа за растежа оказват както вътрешните производствени поръчки в Германия, които се повишиха с 2,4%, така и поръчките, идващи от чужбина, които се увеличиха с 3,2 на сто. Новите промишлени поръчки от останалите страни членки на еврозоната обаче се повишиха с едва 0,5% с оглед на втората вълна на Covid-19, заляла през есента стария континент, което накара редица европейски държави да въведат нови строги ограничителни мерки, целящи да забавят разпространението на инфекцията.

На годишна база промишлените поръчки в Германия отбелязаха растеж с 1,8% през октомври след спад с 1,1% през септември.

Промишленият оборот в Германия през десетия месец на годината нарасна с 4% спрямо септември, когато се повиши с 1,1%.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.