Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро се готви за победа на изборите във Венецуела

Николас Ернесто Мадуро Гера е кандидат за депутат.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Николас Мадуро и съюзниците му се готвят за победа на парламентарните избори във Венецуела в неделя, които се бойкотират от основните опозиционни партии, ръководени от Хуан Гуайдо, предаде АФП.

Победата ще даде на управляващата Социалистическа партия на Мадуро контрол над Националното събрание – единствената институция, която все още не в ръцете му.

Загубата потенциално ще остави опозицията и Гуайдо в политическо безвремие, въпреки че той е признат от над 50 държави за легитимен временен президент.

„Знам, че ни чака голям триумф. Знам го!“, обяви Мадуро на предизборен митинг тази седмица.

30-годишният му син Нико, професионален музикант, се кандидатира за депутат от Ла Гуайра, северно от Каракас.

„Ще разрешим проблемите, които имаме с ново Национално събрание. Опозицията, екстремистката десница, нямат план за страната“, заяви той пред АФП.

Гуайдо (37 г.) призова още през август за бойкот „заради липсата на условия за свободни и честни избори“. Той нарече вота в неделя „измама“.

Вместо това той и съюзниците му ще се опитат да потърсят публична подкрепа за удължаване на мандата на настоящия парламент.

„Целта на Мадуро не е придобиване на легитимност, а да унищожи демократичната алтернатива във Венецуела“, каза Гуайдо пред АФП тази седмица. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна