Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хладилникът за ваксините срещу Covid-19 пристигна в Бургас

4
Христо Царев, представител на фирмата доставчик, демонстрира как ще работи фризера

Хладилникът, в който ще се съхраняват ваксините срещу коронавирус, пристигна в Бургас. Той бе монтиран в специално пригодено за целта помещение в двора на РЗИ. "Операцията" отне повече от час заради дъжда и обема на фризера.  Христо Царев, представител на фирмата доставчик поясни:

"Това е един от нашите ултра нискотемпературни фризери, който ще свърши идеална работа за съхранение на ваксините за Covid-19. Фризерът поддържа температура от -40 до -86 градуса. 700 литра е капацитетът на този модел. По препоръка на производителя "Пфайзер" ваксините могат да се съхраняват до 6 месеца".

Цената на хладилникът е 29 900 лева без ДДС, уточни Царев. Капацитетът му е за 175 500 дози ваксини, които ще са за трите области Бургас, Сливен и Ямбол, съобщи д-р Величка Григорова от РЗИ. На 7 000 души ще бъде предоставена възможност да се ваксинират на първи етап, списъците още не са изготвени:

"Рано е за това. Таргетната група на първа фаза е определена. Това може да стане много бързо, тъй като БЛС, Съюзът на зъболекарите, на фармацевтите могат да дадат списъци на хората, които са членове на тези организации. Оттам насетне трябва да се получат списъци на желаещите, защото ваксината е препоръчителна". 

Кметът на Бургас Димитър Николов посочи:

"Очакваме, разбира се, ЕК да одобри ваксините, които ще бъдат валидни за България, конкретно за нашия регион".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна