Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рекорден ръст от 22,9% на японската икономика през третото тримесечие

Икономиката на Япония нарасна с цели 22,9% на годишна база през периода юли - септември, като това представлява още по-солидна експанзия от предварително отчетения от японската статистика растеж от 21,4 на сто.

По този начин третата по сила икономика в света успя да възстанови значителна част от историческия спад от 28,8%, отчете през предходните три месеца, когато беше разгара на първата вълна на коронавирусната пандемия.

На тримесечна база БВП на Япония нарасна през юли - септември с 5,0% след силния спад с 8,2% през периода април - юни.

Частното потребление в азиатска държава нарасна с 5,1% след свиване с 8,1% през предходното тримесечие, докато външното търсене на японски стоки и услуги се повиши с 2,7% след свиване с 3,3% през второто тримесечие.

Капиталовите разходи обаче се свиха през третото тримесечие с 2,4% след спад с 3,3% през периода април - юни.

Японската статистика представи и силни данни за потребителските разходи през октомври. Разходите на домакинствата нараснаха с 1,9% на годишна база, но след срив с 10,2% през септември, като на месечна база разходите се повишиха през октомври с 2,1% след повишение с 3,8% месец по-рано.

В същото време текущата сметка на Япония се разшири през октомври с 15,7% годишно до 2,1447 трлн. йени благодарение на рязко понижение на вноса с 15,2% при по-слабо намаляване на японския износ с 3,2 на сто.

Въпреки силните данни, неотдавнашното нарастване на случаите на коронавирус в страната могат да се отразят негативно на икономическите перспективи на азиатска държава, което ще постави под натиск японските управляващи да продължават да подкрепят крехкото възстановяване посредством масивни парични и фискални стимулиращи мерки.

Новият японски премиер Йошихиде Суга обяви във вторник план за формиране на пореден стимулиращ пакет на стойност 73,6 трилиона йени (708 милиарда долара), който ще включва нови разходи за 40 трилиона йени.

С оглед на крехкото и нестабилно икономическото възстановяване, Японската централна банка е настроена да поддържа мащабната си програма за стимулиране и да обмисли разширяване на набора от схеми, насочени към облекчаване на напрежението при корпоративното финансиране още на редовното си заседание следващата седмица.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени