Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските инвестиции в технологични стартъпи са за близо 41 млрд. долара

Европейските инвестиции в технологични стартиращи (стартъп) компании се възстановиха от пролетния коронавирусен шок и са на път да достигнат рекордно високо ниво тази година, прогнозира компанията за рисков капитал Atomico, цитиран от Ройтерс.

Рисковият капитал в подкрепа на технологиите се възстанови до месечен рекорд от 5 млрд. долара през септември, като от началото на годината достигна връх от 41 млрд. долара, показва проучването, публикувано във вторник.

"Това е забележителен знак за устойчивостта на екосистемата“, каза пред агенция Ройтерс Том Вехмайер, съавтор на доклада на Atomico.

Със 115 обезпечени с рисков капитал "еднорози" с оценка за над 1 милиард долара, общата стойност на технологичните фирми, основани в Европа от 2000 г. насам, е нараснала близо 1 трилион долара.

Услугата за поточно предаване на музика Spotify и фирмата за плащания Adyen оглавяват списъка с пазарна оценка на фондовия пазар за 50 милиарда долара, което ги поставя в топ 10 на европейските технологични компании.

Шведската "финтех" Klarna (за финансови технологии) и румънската фирма за роботизиран софтуер UiPath пък постигнаха пазарни оценки за над 10 млрд. долара, като същевременно останаха частна собственост, отразявайки нарастващата дълбочина на индустрията за рисков капитал в региона.

Докато Европа все още изостава от Северна Америка с пет към едно по отношение на инвестираните долари, размерът на институционалните пари, вливащи се в рисков капитал, е нараснал три пъти през последните пет години, изчислява Atomico.

Atomico също така изчислява, че 24-те най-големи технологични фирми в Европа са създали мрежа от над 3000 основатели на нови компании.

По време на коронавирусната пандемия здравните технологии се превърнаха в основен победител, привличайки рекордните 3,2 млрд. долара през първите девет месеца на годината, докато корпоративният софтуер и "финтех" фирмите също се справят добре.

Платформата за онлайн събития Hopin наскоро стана най-бързата европейска компания, която достигна пазарна оценка от 1 млрд. долара само след 17 месеца от нейното създаване, съобщава платформата за данни Dealroom.co

Въпреки че технологиите, свързани с пътуване, бяха силно засегнати от противоепидемичните мерки и карантини, стартъпите от Берлин GetYourGuide и Omio привлякоха свежи средства от инвеститори, смятайки, че те ще просперират, след като пандемията отмине.

Ройтерс отбелязва, че през октомври в Европа бяха реализирани 32 първоначални публични предлагания (IPO) от страна на технологични фирми, като само три от тях бяха на стойност над 1 милиард долара, засенчени от по-големите IPO в САЩ.

По-големите фирми все още гравитират към борсите в Ню Йорк, където да бъдат листвани, което води до изтичане на стойност към американските пазари. И все пак добре приетите IPO на фирмата The Hut Group в Лондон и на Allegro във Варшава показват, че местните пазари все още са отворени за нововъзникващи технологични компании.

Според Том Вехмайер, първоначалните публични предлагания в Европа изглеждат обещаващи за 2021 г.

Те включват закупуването на акции от по-големите технологични играчи, от по-старите фирми, които се стремят към иновации, и от фондовете за дялово участие, които правят все по-голям брой големи сделки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна