Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клиничен психолог: Повече факти за Covid-19 и ваксините ще доведат до по-разумното им приемане

Снимка: Личен архив

Независимо от по-драматичното протичане на болестта през втората вълна, заради това, че вече всеки от нас има близък болен или той е преболедувал, или пък е загубил близък или познат човек с Covid-19, хората приемат ситуацията, колкото и да изглежда парадоксално, доста по-спокойно“, каза пред БНР д-р Велислава Донкина, ръководител на Звеното за психологична и немедицинска грижа в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

„Това се дължи на психологичния феномен, свързан с изясняването на една заплаха. Защото хората понасят трудно най-вече неяснота. А вече имаме опит с вируса и хората вече имат по-реалистично виждане към вируса и това ги успокоява. Има много повече информация“. Това коментира още специалистът.

С очакването на ваксинирането отново се разпалиха конспиративните теории, което е едно „обличане на страха“. Хората просто не могат да се справят наведнъж с всички промени – нови ваксини, които бързо бяха създадени, ограниченията, мерките – това поражда по-големите страхове в хората“.

Според клиничния писхолог д-р Велислава Донкина колкото повече данни и факти се предоставят на хората за всичко това, толкова по-възможно ще е "по-разумно да преминем през това действително голямо изпитание".

„За децата е ясно, че те са по-адаптивни от възрастните и те по-директно назовават нещата и те преминават по-добре през ситуацията. Възрастните трябва да им дават примери през какви катаклизми е минавала изобщо цивилизацията. И че това не е първото предизвикателство в света“, коментира още тя.

Д-р Велислава Донкина участва и в провелата се международна онлайн конференция – „Дни на психологичната помощ в болнична среда - 2020“-Психосоматика.

„С това събитие се опитахме да подкрепим колегите, които работят на тънката граница на приложната психоанализа и медицината. Заради пандемията имахме възможност да чуем имена от Международен институт за психоаналитична психосоматика “Пиер Марти”, Париж – това са д-р Марилия Айзенщайн от Парижко психоаналитично общество, д-р Гила Офър от Институт за съвременна анализа, Тел Авив и д-р Меган Върчю от Британското психоаналитично общество“, поясни д-р Донкина.

„Сред новите тенденции в клиничната психологична грижа за пациентите, на първо място, това е един почти революционен факт в науката – доскоро се смяташе, че подобен тип психологична проблематика почти не е показана за друг вид психотерапия, освен за подкрепа – този мит се развенчаДруго важно е, че от следващата есен ние ще стартираме програма на Международен институт за психоаналитична психосоматика “Пиер Марти" и наши колеги ще се обучават по техните методи“.

Обучението е двегодишно, ще е насочено към клинични психолози с психоаналитична подготовка, работещи в медицински звена и с по-продължителен стаж и опит при работа с хронично и онкологично болни пациенти, уточни още експертът по клинична психология.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна