Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Когато г-н Байдън поеме поста, тогава ще говорим

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще обсъди напрегнатите отношения между Турция и САЩ с Джо Байдън, когато той поеме поста, предаде "Ройтерс".

Двустранните отношения бяха засегнати от покупката на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, различията в политиката за Сирия и задържането в Турция на служители на консулството на САЩ и други американски граждани, напомня агенцията.

"Не намираме за хубави изявленията, които те (администрацията на САЩ) правят и действията, които предприемат във връзка с наши оръжейни покупки. Не намираме в частност и подхода им в Северна Сирия за правилен", каза Ердоган, който говори пред репортери, преди да замине за Азербайджан.

По думите на турския лидер е твърде рано да се коментира предстоящата администрация на САЩ, оглавявана от Байдън, който е известен с критиките си към политиките на Ердоган.

"Нека г-н Байдън да поеме поста. Когато той поеме поста, ние със сигурност ще седнем и ще обсъдим определени неща с г-н Байдън. Точно както преди сядахме и разговаряхме в САЩ или в Турция, ще обсъдим отново тези неща", посочи Ердоган.

Покупката на Анкара на системите С-400 от Москва миналата година би могло да доведе до налагане на санкции от страна на САЩ в началото на следващата година, ако Конгресът одобри законопроекта за бюджета в областта на отбраната, в който от президента се изисква да наложи санкции на Турция. Камарата на представителите прие законопроекта във вторник.

"В дипломацията на тези проблеми се намира решение, като разговаряме и се срещаме. Вярвам, че ще направляваме този период много различно със Съединените щати", добави той, омаловажавайки перспективата за санкции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!