Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС договори промени в правилата за ценните книжа в подкрепа на възстановяването от Covid-19

Европейският съюз договори "бързи промени" в правилата за ценните книжа, които да помогнат на икономиката да се възстанови от Covid-19, заяви европейският комисар Марейд Макгинес, отговаряща финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари на блока, предаде Ройтерс.

Целта е да се улесни и ускори възможността, при която компаниите да използват финансовите пазари, за да попълнят капитала си, ерозиран от икономическите последици от коронавирусната пандемия.

Държавите членки на ЕС и представители на Европейския парламент постигнаха съгласие по предложенията, направени от ЕК през юли, за изменение на правилата за търговия и инвестиции, известни като MiFID II. Подобна информация през юли беше предоставена и от "Файненшъл таймс".

"Промените премахват изискванията, които бяха прекалено обременяващи, без да намаляват цялостната защита на инвеститорите на дребно, и ще увеличат глобалната ни конкурентоспособност на пазарите на стокови деривати", посочи еврокомисарят по финансовите услуги на ЕС Марейд Макгинес.

Пакетът опростява информацията, която една компания трябва да предоставя на професионални клиенти.

"Информацията вече няма да се предоставя на хартия, освен ако клиентите на дребно изрично поискат това“, посочи г-жа Макгинес.

Правилата за плащане на изследвания за малки и средни компании и за облигации ще бъдат частично облекчени.

Реформата на правилата за "ограничаване на позициите", за да се предотврати неправомерно влияние на контрагента на стоковия пазар, ще насърчи европейския пазар за деноминирани в евро енергийни и други неземеделски деривати, заяви също така европейският комисар.

Напускането на ЕС от страна на Великобритания кара единният блок да задълбочи собствените си пазари на акции, облигации и деривати и да прекрати да се разчита на търговията на лондонското Сити.

Маркус Фербер, германският депутат, който ръководи преговорите за Европейския парламент, заяви, че бързата промяна ще доведе до премахване на бюрокрацията за инвестиционните фирми.

"В дългосрочен план улесняването на търговията с деноминирани в евро енергийни деривати също ще засили международната роля на еврото", каза Фербер, цитиран от Ройтерс.

Очаква се промените да влязат в сила в началото на 2022 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени