Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява след силен ръст на складовите наличности в САЩ

Петролните фючърси обърнаха възходяща си посока и вече се намират под известен натиск от продажби, след като беше отчетен изненадващ силен ръст на седмичните складови запаси на суров петрол в САЩ.

Според американската Енергийна информационна администрация (EIA) запасите на суров петрол в САЩ скочиха през седмицата до 4-ти декември с цели 15,2 млн. барела, докато очакванията бяха за тяхно понижение с около 1 млн. барела.

Данните са различат съществено от тези на Американския петролен институт (API), оповестени късно снощи, според които запасите на суров петрол през последната седмица се увеличиха с едва 1,1 млн. барела.

Данните на EIA също така показват, че складовите запаси на сурови петрол в големият американски петрол хъб в Кушинг, Оклахома, са се свили през последната седмица с 1,4 млн. барела.

Междувременно доставките на бензин са нараснали с 4,2 млн. барела, докато запасите от петролен дестилат са се увеличили с 5,2 милиона барела, като и тези данни надвишават значително прогнозите.

След новината фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през януари вече се понижават с около 1% към $45,15 за барел, а тези на петрола Брент - с 0,5% към $48,60 за барел. По този начин беше парирано поскъпването на черното злато от по-рано през деня

Новините за прогрес при коронавирусните ваксини подсилиха по-рано в сряда инвеститорските надежди за по-добри икономическо възстановяване догодина, а в същото време щатският долар поевтиня към две и половина годишно дъно спрямо кошница от останалите водещи валути, което също подкрепи поскъпването на петрола.

По-рано днес и двата типа петролни фючърси нараснаха с по около 1%, като тези на петрола Брент се повишиха до $49,55 за барела, а тези на американския лек суров петрол WTI до $46,24 за барел.

Графика на петрол Брент / долар



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна