Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика няма да се възстанови от Covid кризата до края на 2022 г.

Британската икономика е малко вероятно да се върне към нивата си от преди коронавирусната пандемия до края на 2022 г., а безработицата изглежда ще нарасне рязко през първата половина на следващата година, предупреди Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

CBI изчислява, че британската икономика ще се свие с рекордните 11,1% през тази година в резултат на коронавируса, преди да нарасне с 6,0% през следващата година и с 5,2% през 2022 г.

Безработицата ще достигне своя връх от 2,51 милиона души, или 7,3% от работната сила в страната, през второто тримесечие на следващата година след края на правителствената програма за защита на работни места, очаква още Конфедерацията на британската индустрия.

"Трябва просто да намерим нови начини да накараме бизнеса да инвестира в началото на 2021 г., ако искаме да ускорим възстановяването“, посочи за Ройтерс новият генерален директор на CBI каза Тони Данкър.

Икономическите прогнози на CBI съответстват до голяма степен на тези на правителствената Служба за бюджетна отговорност (OBR) през миналия месец, която също прогнозира бавно възстановяване, тъй като Великобритания е изправена и пред допълнителни предизвикателства, когато приключи предходния Брекзит период на 31-ви декември 2020 г.

CBI заяви, че дори ако министър-председателят Борис Джонсън се съгласи на търговска сделка с ЕС за избягване на митата, правителството ще трябва да свърши доста работа, за да даде ясни насоки на бизнеса и да гарантира, че граничните договорености протичат гладко и че има временна гъвкавост по въпроси като тези за правилата за данни на ЕС.

"Правителството трябва да демонстрира същата гъвкавост и разпределение на ресурсите, както при борбата с Covid-19“, посочи Данкър.

Неуспех да се постигне търговска сделка би оставил икономиката на Великобритания с 1% по-слаба в края на всяка една от следващите две години, дори ако правителството предложи някаква подкрепа, за да смекчи удара от Брекзит без сделка, както и да причини допълнителни щети в дългосрочен план, изчислява CBI.

За да стимулира растежа, правителството трябва временно да субсидира бизнес инвестициите в технологии за повишаване на производителността и да намали данъците върху бизнес имотите, каза Данкър за Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна