Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рязко забавяне на британския икономически растеж през октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Великобритания нарасна през октомври за шести пореден месец, но с най-слабо темпо след колапса през март и април по време на първата вълна от Covid-19 в страната, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се увеличи през октомври с едва 0,4% спрямо септември, когато нарасна с 1,1%.

Въпреки че БВП на страната нарасна с цели 23,4% спрямо априлското му дъно, спрямо октомври 2019 г. икономиката все още се свива с 8,2% (след спад с 8,4% през септември) и остава със 7,9% под нивото от февруари - месец преди коронавирусната пандемия да удари страната.

Великобритания е на първо място в Европа по смъртност от Covid-19  с над 62 хиляди починали от началото на пандемията. Страната също така отбеляза и най-драстичен спад сред водещите икономики по света, като нейният БВП се сви през второто тримесечие с безпрецедентните 19,8%, преди да последва отскок с 15,5% през третото тримесечие.

За трите месеца до октомври включително БВП се повиши с 10,1% спрямо периода юли - септември, когато нарасна с 15,5%.

Забавянето на икономическия растеж през октомври се дължи в най-голяма степен на отслабване на активността в сферата на услугите, като нейният растеж се забави до едва 0,2% от 1% през септември.

Индустриалното производство обаче нарасна през октомври с 1,3% след повишение с 0,5% месец по-рано благодарение на силно повишаване на промишленото производство с 1,7% след анемичен растеж с 0,2% месец по-рано.

Строителството през октомври се повиши с 1% след ръст с 2,9% през септември.

Това икономическо забавяне е факт с оглед на увеличаващия се брой на новозаразени с коронавирус в страната от началото на есента, като негативната тенденция се ускори през октомври.

Правителствените ограничения за общуване в голяма част от Обединеното кралство, както и по-голямата предпазливост на част от британската общественост, доведоха до спад с цели 14,4% в сектора на настаняване и ресторантьорския бизнес.

Бизнес проучванията през октомври вече показаха забавяне на растежа и повечето икономисти смятат, че БВП ще се сви през ноември, когато правителството наложи четириседмичен частичен локдаун в Англия, затваряйки магазините без съществено значени и повечето заведения за гости.

Очаква се обаче този спад да бъде много по-ограничен, отколкото при първата национална карантина през пролетта, когато ограниченията бяха по-строги и бизнесът имаше по-малко време да се адаптира.

Краят на преходния период след Брекзит обаче също ще представлява сериозно предизвикателство за много бизнеси от 1-ви януари 2021 г., когато износителите ще бъдат изправени пред нови гранични проверки за стоки, които искат да продават в ЕС, както и евентуално въвеждане на мита, ако до края на декември не бъде договорена търговска сделка с Европейския съюз.

Правителствените анализатори, както и Конфедерацията на британската индустрия (CBI) не очакват икономиката да възвърне към размера си от преди Covid пандемията до края на 2022 г., докато Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира, че възстановяването на Великобритания ще бъде по-слабо, отколкото където и да е с изключение на Аржентина.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.