Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Morgan Stanley премества активи за 120 млрд. долара от Великобритания в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската банка Morgan Stanley планира да премести свои активи за около 100 млрд. евро (120 млрд. долара) от Лондон във Франкфурт, като това е поредна банка от Уолстрийт която изтегля бизнеса си от Великобритания, съобщава агенция Блумбърг.

Американският кредитор очаква да прехвърли по-голямата част от активите през първото тримесечие на следващата година, когато вероятно ще изтече преходният период за излизане на Великобритания от Европейския съюз, казаха запознати с политиката на банката. Тези средства ще седят в дъщерното дружество Morgan Stanley Europe SE, базирано във Франкфурт, заявиха източниците на Блумбърг, пожелавайки анонимност.

Говорителка на Morgan Stanley отказа коментар на информацията.

Този ход е в съответствие с усилията на няколко други американски банки, като JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs Group Inc., да подобрят операциите си в ЕС на фона на надвисналия окончателен Брекзит.


Негерманските кредитори преместват 400 милиарда евро активи в страната до края на годината, което е повече от два пъти от техния общ финансов баланс в Германия, заяви от своя страна немската централна банка Бундесбанк.

Промени, които за JPMorgan включват 200 милиарда евро активи и 200 служители, са само "първата вълна", каза през септември Дороти Блесинг, съпредседателят на европейското звено за инвестиционно банкиране на американската банка.

Междувременно Morgan Stanley вече премести свои служители от Лондон на различни места в ЕС, включително Мадрид и Милано, и откри място за търговия в Париж през 2018 г.

Morgan Stanley, която има над 5000 служители в Лондон, в момента работи с около 350 души персонал във Франкфурт и нейното немско поделение разполагаше с активи от 14 млрд. евро в края на 2019 г.

Други банки, които трябва да подсилят финансовите си центрове в Германия, са Citigroup Inc., UBS Group AG и Standard Chartered Plc.

Планираното преместване на активите на Morgan Stanley е най-новият знак през последните месеци за преминаване на бизнеса от Лондон към Европейския съюз, тъй като преходният период на Великобритания приключва на 31 декември, без да има изгледи не само за постигане на търговска сделка, но и на двустранната сделка между ЕС и Обединеното кралство по отношение на финансови услуги. Това засилва притесненията сред някои британски финансисти, че господстващото финансово положение на Лондон постепенно ще бъде ерозирано през следващите години с настъпването на реалностите на Брекзит, затруднявайки една от най-големите индустрии в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени