Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ запази лихвите непроменени и увеличи "пандемичната" програма с 500 млрд. евро

Несигурността остава висока, включително по отношение на динамиката на пандемията и времето на въвеждане на Covid ваксините

Европейската централна банка реши да остави основните си лихвени ставки непроменени, като в същото време увеличи размера на програмата си за "количествени улеснения" - т.нар. "Пандемична програма за извънредни покупки" с 500 млрд. евро и хоризонта на нейното действие до март 2022 година.

По този начин се оправдаха очакванията на финансовите пазари, че ЕЦБ ще предприеме допълнителни стимулиращи мерки на фона на втората вълна от коронавирусната пандемия, която заля Европа през последните месеци.

На днешното си редовно заседание ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, което означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

Управителният съвет очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не се види, че перспективите за инфлация се приближават стабилно до ниво, което е достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния хоризонт, и едно такова сближаване да е последователно отразено в основната динамика на инфлацията.

С оглед на икономическите последици от възраждането на пандемията централната банка взе решение да увеличи размера на "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP) с 500 млрд. евро до общо 1,85 трлн. евро. ЕЦБ също така удължи хоризонта на нетните покупки на активи по таи програма поне до края на март 2022 г. (удължаване с 9 месеца). Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки, докато прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила, се посочва в днешното решение на ЕЦБ.

Управителният съвет също така реши да удължи реинвестирането на плащания на главница от падежи на ценни книжа, закупени по програмата PEPP, поне до края на 2023 г.


ЕЦБ взе и решение допълнително да калибрира условията на третата серия от целеви операции за дългосрочно рефинансиране на търговските банки (програмата TLTRO III), като по-конкретно реши да удължи с 12 месеца периода, за който ще се прилагат значително по-благоприятни условия, до юни 2022 г. Три допълнителни операции по рефинансиране на банките ще бъдат проведени между юни и декември 2021 г. За да се осигури стимул за банките да поддържат сегашното ниво на банково кредитиране, прекалибрираните условия за заемане на средства по програмата TLTRO III ще бъдат предоставени само на банки, които постигнат нова цел за ефективност на кредитирането.

На четвърто място Управителният съвет реши да удължи до юни 2022 г. продължителността на набора от мерки за облекчаване на обезпеченията, приети от Управителния съвет на 7 и 22 април 2020 г. Удължаването на тези мерки ще продължи, за да гарантира, че банките могат да се възползват пълноценно от ликвидни операции, най-вече рекалибрираните TLTRO операции. Управителният съвет ще преразгледа мерките за облекчаване на обезпеченията преди юни 2022 г., като гарантира, че участието на контрагентите от Евросистемата в операциите TLTRO III няма да бъде засегнато неблагоприятно.

Пето, Управителният съвет също реши да предложи четири допълнителни пандемични операции за дългосрочно рефинансиране на банките (PELTRO) през 2021 г., които ще продължат да осигуряват ефективна подкрепа на ликвидността.

Шесто, нетните покупки по програмата за закупуване на активи (APP) ще продължат с месечен темп от 20 милиарда евро. Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи в рамките на APP да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да се засили приспособителното въздействие на лихвените проценти, и да приключат малко преди да започне да се повишават ключовите лихвени проценти на ЕЦБ.

Седмо, репо-системата на Евросистемата за централни банки (EUREP) и всички временни суап и репо линии с централни банки извън еврозоната ще бъдат удължени до март 2022 г.

И накрая, Управителният съвет реши да продължи да провежда своите редовни операции по отпускане на заеми като тръжни процедури с фиксирана лихва с пълно разпределение при преобладаващите условия толкова дълго, колкото е необходимо.

Подробности за обявените мерки ще бъдат публикувани по-късно през деня, посочи ЕЦБ (около 17:00ч. българско време).


ЕЦБ отбеляза, че предприетите днес мерки по паричната политика ще допринесат за запазване на благоприятни условия на финансиране през периода на пандемията, като по този начин ще подпомогнат притока на кредити към всички сектори на икономиката, ще подкрепят икономическата дейност и ще запазят средносрочната ценова стабилност.

В същото време несигурността остава висока, включително по отношение на динамиката на пандемията и времето на въвеждане на Covid ваксините.

Също така ЕЦБ ще продължи да наблюдава развитието на обменния курс на еврото по отношение на възможните последици за средносрочната перспектива за инфлацията. Поради това Управителният съвет продължава да бъде готов да коригира всички свои инструменти, според случая, за да гарантира, че инфлацията се движи към целта си от малко под 2% по устойчив начин.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард ще коментира днешните решения на централната банка на пресконференция от 15:30ч. българско време. По същото време ще бъдат представени и новите средносрочни макорикономически прогнози на ЕЦБ за еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна