Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас: Независимо от изхода на Брезит преговорите, ЕС и Великобритания трябва да останат съюзници

Европейският съюз и Обединеното кралство трябва да останат партньори, независимо от резултата от настоящите търговски преговори, заяви в петък германският външен министър Хайко Маас.

Маас заяви, че намирането на решение на попадналите в задънена улица преговори е "трудно, но възможно". Той посочи, че преговорите не трябва да се провалят, ако са необходими само още няколко дни, за да се постигне споразумение, отбелязвайки, че Брюксел ще продължи преговорите, докато има малък шанс за успех.

Неговият колега, ирландският външен министър Саймън Ковъни пък заяви, че все още е възможна сделка с Лондон.

Междувременно Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, настоя за постигането на Брекзит сделка.

Заместник-първият министър на Северна Ирландия Мишел О'Нийл предупреди, че Великобритания трябва да постигне търговско Брекзит споразумение с Европейския съюз, за да осигури стабилност и яснота за своите потребители и бизнеси в региона.

"Тази седмица постигнахме някои пробиви по отношение на изясняването на протокола за Северна Ирландия и факта, че британското правителство оттегли заплахата си за нарушаване на международното право"“, отбеляза О’Нийл.

По-рано през деня британският премиер Борис Джонсън заяви, че Лондон "винаги се е надявал" да сключи споразумение с Брюксел, но добави, че в момента Брекзит без сделка е "много, много вероятен".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна