Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем в производството и продажбите на дребно в Китай през ноември

Промишленото производство в Китай за 11-те месеца на тази година се е увеличило с 2,3 на сто спрямо същия период на миналата година, след като до октомври включително отбеляза растеж от 1,8 на сто спрямо същия период на 2019 г. Това съобщи днес Държавното статистическо управление на страната, цитирано от световните агенции.

На пресконференцията при представянето на доклада бе подчертано, че само за ноември показателят се е увеличил със 7% след растеж с 6,9% през октомври, като това представлява най-солидно повишение от 20 месец насам.

Динамиката на промишленото производство през последните няколко години постепенно се понижава. През 2017 година то нарасна с 6,6%, а година по-късно - с 6,2%. Миналата година растежът на икономиката бе на равнище 5,7 на сто.

Китайската икономика се възстановява впечатляващо от парализата, свързана с разпространението на Covid-19 в началото на годината. Тя върви нагоре основно благодарение на стабилния износ, отбелязва Ройтерс.

Продажбите на дребно са се увеличили с 5 на сто през ноември, което е малко под прогнозата на анализаторите, анкетирани от Ройтерс. Те очакваха нарастване с 5,2 на сто. Отчетеният растеж обаче е по-голям от 4,3 на сто за октомври.

Продажбите на автомобили отчетоха ръст от 11,8%, а продажбите на домакински уреди се увеличиха с 5,1% през ноември. Продажбите на комуникационно оборудване пък скочиха с цели 43,6%.

Ежегодните мерки за насърчаване на продажбите през ноември от страна на китайските гиганти за електронна търговия също допринесоха за отваряне на портфейлите на потребителите, давайки допълнителен тласък на поръчките за малките предприятия в страната.

Обемът на продажбите на дребно в Китай от януари до ноември е достигнал 35,14 трилиона юана (около 5,37 трлн. долара), което е свиване на годишна основа с 4,8 на сто, но след спад с 5,9% през първите десет месеца на годината и очаквания за понижение с 4,9%, допълва държавната статистика.

Въпреки това значително се е увеличил обемът на стоките, продадени онлайн от началото на годната - с 11,5%  до 10,53 трилиона юана или над 1,61 трилиона долара.

Инвестициите в дълготрайни активи нараснаха с 2,6% през периода януари - ноември спрямо същия период на миналата година и след увеличние с 1,8% през първите десет месеца на 2020 г.
Дълготрайните инвестиции в частния сектор, които представляват 60% от общите инвестиции в Китай, се повишиха от началото на годината до ноември включително със скромните 0,2%, но в сравнение със спад от 0,7% през първите десет месеца на 2020 г. спрямо същия период година по-рано.

Нивото на безработица се забави слабо през ноември до 5,2% от 5,3% през октомври.

Днешните данни предполагат, че икономическото възстановяване на Китай ще се ускори през четвъртото тримесечие на годината, водено от по-силно търсене, растеж на кредитите и стимулиращите мерки на държавно ниво, които се очаква да осигурят попътен вятър на втората по сила икономика в света и през 2021 година.

Говорител на Националното статистическо бюро отбеляза, че китайският икономически растеж през последното за годината тримесечие ще надвиши този от предходните три месеца, като се очаква експанзията през цялата отминаваща година да бъде относително здрава. Очаква се също така продължаващо възстановяване на потреблението, както и на промишления сектор.

Въведените обаче наскоро по-строгите мерки и локдауни за ограничаване разпространението на коронавируса от важни търговски партньори на страната, доведоха до известни пречки при превоза на китайски експортни стоки, увеличиха транспортните разходи и могат да ограничат скоростта на възстановяване на Китай.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени