Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на "Фолксваген" с 5% след вот на доверие за шефа на компанията

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на "Фолксваген"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Volkswagen AG поскъпват с почти 5% по време на търговията във вторник, след като надзорният съвет на водещия германски автомобилен производител даде единодушната си подкрепа на главния изпълнителен директор Херберт Дийс и на неговата стратегия, "по-специално за ориентацията на компанията към електромобилност и дигитализация".

Като част от новата стратегия, "Фолксваген" планира да намали режийните разходи с 5% и разходите за обществени поръчки със 7% през следващите две години.

Чрез този вот на доверие за Херберт Дийс беше поне временно прекратена борбата за власт заради мерките, необходими за ускоряване на стремежа на автомобилния гигант към електрически превозни средства.

Конфликтът противопостави главния изпълнителен директор Херберт Дийс срещу Бернд Остерлох, главния трудов представител на Volkswagen, чиито възгледи се различаваха относно темпото, необходимо за превръщането на 83-годишния автомобилен производител в технологична компания по модел на американската Tesla.

В изявлението късно вечерта в понеделник надзорният съвет на Volkswagen предостави единодушна подкрепа за Дийс и на ключови назначения, поискани от 62-годишния изпълнителен директор, включително Арно Антлиц, който през юни догодина ще поеме поста финансов шеф от Франк Уитър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна