Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Facebook, Twitter и TikTok рискуват глоби във Великобритания заради незаконно съдържание

Британският министър за цифрови технологии, култура, медии и спорт Оливър Даудън заяви във вторник, че компаниите Facebook Inc., Twitter Inc. и приложението TikTok на компанията ByteDance могат да бъдат глобени с до 10% от оборота им в Обединеното кралство, ако не успеят да премахнат и ограничат от техните платформи споделянето на незаконно съдържание.

"Навлизаме в нова ера на отчетност за технологиите, за да защитим децата и уязвимите потребители, да възстановим доверието в тази индустрия и да въведем в закон гаранциите за свобода на словото“, каза Даудън.

По-рано през деня ирландската комисия за защита на личните данни (DPC) глоби Twitter с 450 000 евро заради нарушаване на Общия регламент за защита на данните (GDPR) на Европейския съюз през 2019 г., когато бъг в системата на технологичния гигант направи публично достояние няколко частни публикации на платформата му.

Ирландската агенция, която действа като главен регулатор на единния блок за Twitter, Facebook Inc., Apple Inc.и Google на компанията Alphabet Inc., отбелязва, че разследването по случая показва, че компанията не я е уведомила навреме за нарушението и за липса на адекватно документиране на нарушението".

По-рано тази седмица пък беше съобщено, че Twitter ще се изправи и пред ново цялостно разследване на своите практики за поверителност и събиране на данни в САЩ, което ще бъде проведено от Федералната комисия по търговия на страната (FTC).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна