Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на индустриалното производство в САЩ през ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През ноември индустриалното производство в САЩ се повиши малко по-силно от очакваното, но неговият растеж се забави спрямо предходния месец в резултат на рязък спад производството в комуналните услуги, показват данните на Федералния резерв.

Индустриалното производство на САЩ се повиши през ноември с 0,4% спрямо месец по-рано, когато нарасна с 0,9% (низходяща ревизия от предишна оценка за скок с 1,1%), докато финансовите пазари очакваха повишение с 0,3 на сто.

Повишението се дължеше най-вече на рязкото нарастване на промишленото производство с 0,8% след повишение с 1,1% през октомври (възходяща ревизия от растеж с 1,0%) благодарение на скок с 5,3% при производството на автомобили и на части за тях.

В същото време производството в областта на комуналните услуги се сви с цели 4,3% заради по-високите от обичайното температури след увеличение с 3,9% месец по-рано, докато минно-добивната промишленост нарасна с 2,3% след понижение с 0,7% месец по-рано.

Федералният резерв отбеляза, че промишленото производство е възстановило голяма част от своя спад с 16,5% през периода от февруари до април, но производството през ноември е все още с 5,0% под неговото предпандемично ниво.

Докладът на Фед също така показва, че натовареността на индустриалните производствени мощности се повиши през ноември до 73,2% от 73,0% през октомври.

Натовареността на производствените мощности само в промишлеността се увеличи до 72,7%, докато използването на производствения капацитета в минно-добивния сектор нарасна до 79,4%, а в комуналния сектори се понижи до 70,2 на сто.

Индустриалното производство продължава да се очертава като един от двигателите за икономическото възстановяването от пандемията, но рязкото увеличаване на случаите на Covid-19 в САЩ през последните седмици засилва опасенията, че промишлените поръчки и самото производството могат да се забавят през следващите месеци, тъй като смъртоносната зараза задържа доста хора вкъщи и кара някои предприятия да затварят временно врати.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени