Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС предлага нови цифрови правила за големите технологични компании

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи във вторник Закон за цифровите услуги и Закон за цифровите пазари, които могат да наложат нови правила за всички цифрови услуги, включително социалните медии, онлайн пазарите и други онлайн платформи, които работят в Европейския съюз.

Очаква се новото законодателство да "насърчи иновациите, растежа и конкурентоспособността и да предостави на потребителите нови, по-добри и надеждни онлайн услуги", се казва в изявление на ЕК.

Европейският съюз възнамерява да подкрепи по-малки платформи, малки и средни предприятия и стартиращи фирми, като премахне нелоялните пазарни условия, наложени от "онлайн платформи, които са станали или се очаква да станат портали в рамките на единния пазар".

"Двата законопроекта служат на една цел: да се уверим, че ние като потребители имаме достъп до богат избор от безопасни продукти и услуги онлайн. И че бизнесите, работещи в Европа, могат свободно и честно да се конкурират онлайн, точно както правят офлайн", заяви вицепрезидентът на ЕК, отговарящ за Дигиталната ера в Европа, Маргрете Вестагер.

Според новите правила технологичните гиганти могат да бъдат изправени пред солидни глоби и принудителни разпадания. Глобите могат да достигнат до 10% от годишните глобални приходи при неспазване на разпоредбите.

Технологичните платформи също така ще трябва да премахват незаконно съдържание съгласно правилата на ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна