Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творци от Кюстендил ще изрисуват стари изоставени сгради и автобусни спирки

Живей с любов – детски център
Снимка: Таня Любенова

Различни по стил и възраст творци от Кюстендил ще изрисуват стари изоставени сгради и автобусни спирки по 15-километровия път между селата Рашка Гращица и Смоличано, община Невестино, съобщава БТА. Идеята е на Елена Начева, създала международния детски център "Живей с любов" в с. Смоличано. Центърът стана известен с летните си занимания за деца, които се обучават на музика, рисуване, керамика, резба и театър, учат се да си шият чорапите и копчетата сами, участват в отглеждането на плодове и зеленчуци и работят в близка ферма, но не ползват мобилни телефони и телевизия.

"Целта ни е да създаваме полезни хора, които имат трудови навици, любов към природата и към книгата", обобщава Начева. Следващата ѝ идея е пътят до детския център да бъде изрисуван в една обща концепция, която, от една страна, да показва пътя към намиращите се в близост до лагера манастир "Св. Ана" и едноименен водопад, и от друга – да създава настроение.

"Искаме да обхванем всички автобусни спирки по този маршрут, повечето от които са в ужасно състояние, да изрисуваме стените на занемарени, изоставени къщи и да украсим местата, които са подходящи за отправяне на послания към хората, които преминават. И без друго няма нито една табела, която да сочи пътя за манастира "Св. Ана" и водопада – хората все питат за тях", разказа Начева.

"Идеята ни като цяло е и да повдигнем малко духа на хората. Всички виждаме какво се случва и хората така се "сплескаха", че ми е тъжно да ги гледам. Искаме да създадем малко настроение, малко по-позитивни послания, защото всичко е на облак и от нас зависи колко бързо ще свърши лошото", допълва Начева.

Възрастовата група сред участниците в инициативата е различна, "но условието е между всички да има приемственост, да се учим едни от други", разказа Начева. Разстоянието, което ще бъде разкрасено по нейна инициатива, е около 15-20 км. И въпреки че автобусите, обслужващи останалата шепа местни, вървят през седмица, по пътя често минават туристи. "Автобусните спирки са шест, има две много дълги подпорни стени, които сме планирали за стенописи, десетки изоставени къщи. Всичко ще бъде един разказ, в общ сюжет", обяснява Начева.

Освен възрастова, групата на участниците в творческата инициатива е и много различна като стил – "Имаме различни художници, ученици, дизайнери, кюстендилка, завършила драматургия. Ще рисуваме и шевици – да ни пазят от лоши помисли и негативни мисли, защото в българската шевица има специални закодирани послания", допълва Начева. В групата освен кюстендилци ще участват и творци от София – представителка на столично студио, която учи деца на различни видове изкуства, софийски графици.

"Искам да има приемственост между всички участници в проекта, защото ако сега има една огромна дупка във всичките сфери на духовното – то е защото отрязахме тази приемственост. Ние не се учим от по-възрастните, понеже децата няма къде вече да се срещнат с такива автори – ние ги смачкахме, изхвърлихме ги и няма как да работиш с тях. Сега се опитваме да направим тази връзка с поколенията –- от 20-годишни до 60-годишни. Всеки един от тези автори ще покаже себе си – а обединяващото ще бъде любовта, както и логото на смоличанското селище – "Живей с любов".

Така ще покажем и пътя към едно обезлюдено село, в което сме създали детско арт и духовно селище, за да може хората да знаят, че там се случва нещо различно. Ще направим и документален филм за инициативата, който ще бъде прожектиран в лятното кино, което в момента изграждаме в с. Смоличано – Кино "Парадизо".

По подобие на детския лагер, изграден от стари и изоставени помещения, киното ще бъде създадено в бивша плевня, разказа Начева.

"Намерили сме оригинална киномашина от старо кино, оригинални столове. Имаме и няколко киноленти. Един от художниците на старите киноафиши в едно от кината в Кюстендил ще ни дари плакати, от онези, които се рисуваха на ръка. Ще закачим и стари неонови лампи. Така, докато повечето кина се закриват, ние ще си открием. Залата ще има капацитет от 20 места, колкото е и този на лагера ни. Ще бъде бутиков салон, за европейско кино", разказва още Начева.

И докато през лятото почти не оставаха места за детския лагер, Елена Начева подготвя и зимна група преди Коледа. "Ще следваме условията в момент на пандемия. Групата ще бъде до 12 деца и ще бъде зимен лагер за четири дни. Децата ще изработват собственоръчно играчки за коледна елха, зимни курабийки. Ще месим хляб, ще правим походи и ако има сняг – ще се пързаляме с найлони. Трябва да заредим децата с чист въздух, след електронното обучение", категорична е Начева. В зимния лагер ще се включат участници от София, Кюстендил, Дупница и Пловдив, участвали вече в "лятна академия" в селището.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени